Mocions

MOCIÓ EN SUPORT ALS FAMILIARS DELS 43 ESTUDIANTS DE LA ESCOLA NORMAL RURAL D’AYOTZINAPA (MÈXIC) DESAPAREGUTS EL PASSAT 26 DE SETEMBRE DE 2014

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, tal com es defineix en el seu Pla de Mandat, entén que la promoció de la diplomàcia de ciutats, definida com un instrument que permet als governs locals i a les seves associacions ajudar els governs locals en situació de conflicte i/o guerra mitjançant la cooperació entre ciutats, té per objectiu la creació d’entorns estables amb una convivència de pau, democràcia i prosperitat.

Alhora, considerem fonamental promoure i recordar la importància de l’existència d’una pau positiva, definida com aquell procés de realització de la justícia en diferents nivells de la relació humana (un concepte dinàmic, que, tot i que ha estat reconegut per Nacions Unides com un dret de les persones, es troba sovint subjecte a vulneracions).

El Fons Català de Cooperació, en el marc de les seves funcions respecte a l’àmbit macrosocial de la pau on les ciutats poden fer pressió en les esferes polítiques per cessar la violència, poden fomentar el diàleg, donar suport als acords de pau i també afavorir la participació de les organitzacions de la societat civil en la gestió del conflictes.

Alhora el Fons Català de Cooperació, havent rebut una delegació de ciutadans catalans que han visitat recentment l’estat de Guerrero a Mèxic vol fer públic en el seu àmbit el següent:

El proppassat 26 de setembre de 2014 van desaparèixer a l'estat de Guerrero (Mèxic) 43 estudiants de l'Escola Normal Rural d'Ayotzinapa. Es tracta de 43 joves, fills de famílies camperoles i indígenes, que van viatjar al municipi d'Iguala per demanar millores en l'educació pública.

Han passat ja sis mesos i a hores d'ara l’única explicació oficial ha arribat del procurador general de la República, Jesús Murillo Karam, que va pretendre tancar el cas tot assegurant, sense proves concloents, que els estudiants havien estat assassinats per un grup de narcotraficants i que foren posteriorment calcinats i llençats al riu.

Els familiars dels desapareguts rebutgen unànimement la versió oficial dels fets. Es neguen a acceptar que, altre cop, es pretengui limitar la responsabilitat al crim organitzat ampliant l'acusació com a molt a puntuals policies o representants públics locals corromputs. Ha estat demostrat que va ser la policia municipal la que en un ampli i premeditat dispositiu va detenir els estudiants i ningú no ha aclarit per què ni la policia federal ni l'exèrcit van actuar de manera immediata per alliberar-los.

Les mostres de solidaritat i d'exigència de justícia han estat molt nombroses, tant a Mèxic com a escala internacional. La Comissió Interamericana de Drets Humans, amb seu a Washington, ha dictat mesures cautelars i ha enviat una comissió d'investigació; el Comitè de les Nacions Unides contra les Desaparicions forçades ha afirmat, després de rebre familiars dels desapareguts, que a Mèxic «hi ha un context de desaparicions generalitzades... moltes de les quals es podrien qualificar com a desaparicions forçades» (és a dir, amb responsabilitat de l'Estat); l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans ha afirmat recentment que «la desaparició de 43 estudiants a Iguala és lluny de ser un cas aïllat». Nombroses persones, col·lectius i tot tipus d'entitats públiques i privades han alçat la seva veu i denuncien el cas com un nou episodi de violència contra la població mobilitzada en demanda de millors condicions de vida.

Evitar que casos com el d'Ayotzinapa quedin impunes i evitar així la seva generalització exigeix de tots i totes un posicionament ferm, de rebuig i d'exigència de responsabilitats. Des de les entitats locals, fins arribar a Estats i organitzacions internacionals, cal actuar, en tant que representants públics, com a garants de la vigència dels drets humans arreu, d'acord amb totes les possibilitats a l'abast.

Per tot això, des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament es proposa als Plens dels Ajuntaments l’aprovació d'un acord en suport a les famílies dels estudiants desapareguts.

Arxius adjunts

20150417_1108Mocio_Fons_Catala_-_Mexic.pdf144.11 KB