EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

DESPLEGAMENT DE L´EQUIP DE RESCAT ´EREC´ PER DONAR RESPOSTA URGENT A LES VÍCTIMES DEL TERRATRÈMOL AL MARROC

Número:
3875
Estado:
En curs
Beneficiario:
PGE - Població general
País:
MARROC
Continente:
ÀFRICA
Área geográfica:
ÀREA MEDITERRÀNIA
Importe del proyecto:
9.107,33
Aportación del Fons:
9.107,33
Entidad ejecutora:
EREC-EQUIP DE RESCAT, EMERGÈNCIES I CATÀSTROFES
Año de aprobación:
2023
SINOPSIS:

El terratrèmol del Marroc del dia 8 de setembre de 2023 va tenir una magnitud de 6,8 a l'escala de Richter i va afectar zones de la serralada de l'Alt Atles, al sud-oest de Marràqueix, deixant una estimació provisional de gairebé 3.000 morts, més de 5.000 ferits, uns 380.000 individus afectats i 50.000 habitatges destruïts. L'Equip EREC va desplegar un equip de rescat a la zona afectada el 12 de setembre.   

L'Equip de Rescat, Emergències i Catàstrofes (EREC) és una associació que té com a objectiu donar respostes de rescat immediates davant catàstrofes i emergències a escala nacional i internacional. En concret, és especialista a desplegar missions de rescat en zones afectades per terratrèmols.  

El desplegament d'una missió de rescat, i en concret aquest desplegament de rescat per donar resposta a l'emergència humanitària davant del terratrèmol del Marroc, consta de tres fases:

- Fase de monitoratge del desastre i preparació pel desplegament de l'equip de rescat
En la fase monitoratge i preparació pel desplegament, l'entitat avalua el context del desastre i analitza les capacitats quant a recursos humans i recursos materials de l'entitat en el moment del desastre per tal d'avaluar la viabilitat de desplegar una resposta eficaç i en concordança amb la petició d'ajuda del govern del país afectat. 

La junta directiva d'EREC i altres persones de l'equip amb rols de coordinació són els encarregats d'avaluar el context d'emergència, establir els contactes necessaris tant amb les institucions catalanes com amb les autoritats locals, preparar l'equip especialitzat i gestionar els temes logístics per preparar el desplegament, aconseguir els vols per mobilitzar el personal i material, i altres gestions necessàries.

- Fase de  rescat: desplegament de la missió a terreny
En la fase de rescat, l'equip es desplega a la zona afectada per tal d'efectuar les tasques de rescat en coordinació amb el Govern del país, com també amb altres equips de rescat internacional i nacional.

En concret, per a aquesta missió de rescat al Marroc, s'ha desplegat un equip de 19 persones format per: dos caps d'equip, 12 rescatadors-bomberes i bombers, un traductor, dos guies amb gos de recerca, un metge i una infermera. L'equip s'ha desplaçat amb 500 kg d'equipament de rescat i material mèdic. 

La zona en la qual han operat  ha estat la població d'Amizmiz, població identificada per les autoritats locals i una de les localitats epicentre del terratrèmol.

- Fase de reposició de material necessari per respondre a futures emergències
En desplegaments d'emergència d'aquest tipus, és essencial que els equips i els materials de rescat estiguin preparats i inventariats per assegurar que, en qualsevol moment, es pugui activar una emergència. Per això, els materials utilitzats en una missió de rescat s'han de reposar un cop acabada la missió. 

Els materials es reposen o bé per la tipologia del material (fungible) o bé per l'ús o el manteniment que s'ha de fer un cop finalitzada la tasca (canvi de bateries, bombetes, cadenes...) 

La reposició d'equips i material és essencial per garantir l'operativitat de futures emergències.