EDU - Educació i Formació

HANDBOL A L´ESCOLA

Número:
3652
Estado:
En curs
Beneficiario:
JOV -Joves
País:
SENEGAL
Continente:
ÀFRICA
Área geográfica:
ÀFRICA
Importe del proyecto:
10.909,09
Aportación del Fons:
10.909,09
Entidad ejecutora:
FUNDACIÓ BALONMANO GRANOLLERS
Año de aprobación:
2021
SINOPSIS:

Cooperació i esport formen un binomi amb molt de potencial per incidir en l'apoderament de poblacions vulnerables, especialment en franges d'edat joves. A més dels impactes positius evidents en la salut, l'esport millora l'autoestima i pot ser un vector de valors cooperatius, d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes i de lluita contra les desigualtats.

L'handbol és un esport amb molta tradició a la ciutat de Granollers. Un dels jugadors de l' equip professional és originari de la ciutat de Kédougou, ubicada al sud-est del Senegal. Arran d'una missió institucional l'any 2017 a aquell país i d'una reunió entre els alcaldes de Granollers i Kédougou, es va acordar establir vincles entre ambdues ciutats a través d'aquest esport. Aquests lligams es varen traduir en una missió tecnicoesportiva de la Fundació Balonmano Granollers per participar en el Torneig de l'Amistat el desembre de 2018, i en una segona missió el desembre de 2019 per formar entrenadors d'handbol i professors d'educació física.

L'èxit d'aquestes dues missions centrades en l'esport com a eina per a la inclusió social, especialment de les nenes i noies joves, va dur l'Ajuntament de Granollers i la Fundació a contactar amb el Fons Català de Cooperació per cercar una contrapart local que pogués assumir la gestió d'un projecte. Així és com es va localitzar SADEV.

El projecte té com a objectius, d'una banda, enfortir les capacitats del personal tècnic (12 persones) en l'àmbit de la pràctica esportiva de l'handbol i l'organització d'esdeveniments esportius i, d'altra banda, sensibilitzar les famílies de Kédougou sobre la importància de la pràctica esportiva de les noies i nenes de la ciutat. Per tal de donar resposta a aquests objectius, es planteja un projecte que té una doble dimensió: la tecnicoesportiva i la social.

Pel que fa al vessant esportiu, la direcció tècnica serà a càrrec de la Fundació Balonmano Granollers, en coordinació amb la Lliga de Kédougou. i la Federació Senegalesa d'Handbol, amb l'objectiu que els participants obtinguin una certificació oficial. 

En relació a la dimensió social, serà SADEV qui treballi en la identificació de les participants i per garantir el compromís de les famílies, que asseguri la participació i la sostenibilitat de la participació de les noies a la Lliga. Per això, SADEV durà a terme un seguit d'activitats que han de fer possible un clima de confiança i facilitar que les famílies autoritzin la participació de les noies en les activitats esportives. 

S'espera així que les famílies acceptin que la carrera educativa/l'escolarització de les filles és quelcom important, la qual cosa permeti crear les condicions per garantir els drets de les noies i el seu apoderament.

En paral·lel, també es duran a terme activitats de sensibilització a Granollers, adreçades a identificar com la diàspora de KDG en aquesta ciutat es pot implicar en el projecte.