DLO - Desenvolupament local

PROJECTE MEL

Numéro:
3867
État:
En curs
Bénéficiaire:
CAM - Camperols i població rural
Pays:
GÀMBIA
Continent:
ÀFRICA
Zone géographique:
ÀFRICA
Coût du projet:
8.920,15
Contribution au Fons:
7.200,00
Organisme exécutant:
FUNDACIÓ KALILU JAMMEH, EDUCACIÓ PER ALS ORFES I AGRIC. A GÀMBIA
Année d'approbation:
2023
RÉSUMÉ:

A Gàmbia hi ha molta tradició d' apicultura, perquè hi ha moltes abelles que fan una mel molt preuada i de molt bona qualitat, que s'alimenten, a les zones rurals i en època de floració (setembre-octubre) de la flor del Baobab.
 
El projecte, que es durà a terme, amb la col·laboració de la National Beekeepers Association of Gambia (NBAG) amb seu a Brikama (Western Gambia), preveu obtenir una mel i una cera de màxima qualitat i 100 % pures i ecològiques. 
 
Es pretén aconseguir llocs de treball estable per a dues dones i dos homes inicialment. La finalitat és que l'activitat de producció de mel i cera 100 % pura i ecològica creixi per poder generar més llocs de treball en un futur.
 
En aquest sentit, el projecte planteja la instal·lació de 20 ruscs per abelles per a l'obtenció de mel i de cera d'abella. 
 
Alhora, es preveu el viatge d'un científic apicultor de Caalunya a Gàmbia per posar en marxa l'activitat, la instal·lació dels ruscs i per formar durant una setmana cinc persones en apicultura bàsica, a les quals ensenyarà a utilitzar els aparells manuals, com la centrifugadora, la premsa i l'estampadora de cel·les amb la cera autòctona.
 
La cera 100 % pura i ecològica és molt preuada i escassa al mercat europeu, on els apicultors ecològics tenen moltes dificultats per trobar cera de qualitat 100 % lliure de contaminants (pesticides, metalls pesants...). 
 
Els 20 ruscs que es volen instal·lar inicialment són 10 del tipus Kenia (rusc utilitzat a l'África que dona més cera i menys mel) i 10 ruscs del tipus europeu (que produeix més mel i menys cera), més concretament del tipus Langstroth.
 
El rusc tipus Kenia té la característica de ser horitzontal i només es fan servir llistons des d'on les abelles estiraran la cera, com ho farien a la naturalesa, no s'utilitzen alces.
 
El rusc de tipus Langstroth consta de un primer pis que s'anomena cambra de cria, i un segon pis on es col·loquen les alces melàries (on s'acumula la mel). Aquest rusc és de creixement vertical i permet utilitzar alces, facilita el maneig i la gestió tant per a cria, producció de mel i tractaments.