Solidary Wheels ofereix suport sociojurídic a les persones en moviment a Melilla i denuncia les vulneracions de drets que pateixen per donar visibilitat i suport a possibles futurs litigis estratègics. 

Melilla és una ciutat pensada i construïda per ser fortalesa, on les persones en trànsit veuen vulnerats els seus drets més bàsics, amb l'objectiu final de que no segueixin el seu procés migratori i entrin al continent europeu. Aquest sistema xenòfob i racista és legitimat pel racisme institucional, la vulneració de les lleis espanyoles, així com de tractats internacionals, i culmina amb la total impunitat de les forces de seguretat de l'Estat, encarregades de reproduir aquest sistema.

Els principals drets vulnerats de les persones en trànsit són, en primer lloc, la impossibilitat de demanar asil, ja que es produeixen devolucions il·legals de manera sistemàtica sense estudiar els casos individuals, tal com recull la Convenció de Ginebra. En algunes ocasions fins i tot se'ls denega l'accés al sistema d'asil per qüestions d'origen, com passava la majoria de vegades abans de la pandèmia amb les persones originaries de Marroc. 

Les persones en situació administrativa irregular veuen vulnerats el seu drets d'accés al sistema sanitari, i els menors el seu dret a l'educació, justificant-se que els falta accés al padró. A més, Ceuta i Melilla són els dos únics territoris de l'Estat on es demana el padró per accedir a l'educació obligatoria i on no es compleix la modificació de la Llei 7/1985 sobre el padró. Aquesta situació propicia que s'hagi sistematitzat l'explotació laboral i inclús sexual d'aquestes persones, i que s'hagi normalitzat i acceptat socialment l'explotació de treballadors transfronterers a la ciutat.

.

En el cas dels menors estrangers no acompanyats, l'Administració els tutela en centres que no tenen les característiques ni els recursos necessaris per fer front a totes les necessitats dels menors. Viuen amuntegats i en condicions insalubres. No estan escolaritzats, no se'ls respecta el dret a la informació ni se segueixen els protocols per a que tinguin la documentació en regla. Com a conseqüència, al cumplir la majoria d'edat, sense recursos, acaben en situació administrativa irregular sobrevinguda, susceptibles a ordres d'expulsió, fàcilment executables per trobar-se en una ciutat fronterera. Això genera una alta desconfiança dels menors en el sistema, i per això arrisquen les seves vides i la seva integritat física intentant creuant a la Península amagats en els ferrys. 

Davant d'aquesta situació de vulneracions de drets sistematitzades, les persones en trànsit també s'enfronten a violències físiques, verbals i emocionals, exercides pels cossos de seguretat de l'Estat, tant en els espais públics com davant de les diferents administracions. Aquesta violència s'ha agreujat durant la pandèmia, que ha permès als diferents cossos de seguretat legitimar el control en els espais públics i dificultar l'accés a les administracions. 

Aquelles persones que defensen els drets de les persones en moviment que es troben a Melilla són criminalitzades, vulnerant, a més, el seu dret a la protesta, manifestació i associació.