General

Què vols llegir aquest Sant Jordi? Et donem algunes idees

Diversos tècnics de cooperació dels ajuntaments socis i membre de l'equip del Fons Català fan les següents recomanacions literàries

21 avril 2023

Aquest any et proposem omplir la teva biblioteca personal de llibres sobre defensa dels drets humans, justícia i realitats internacionals de la mà de persones que treballen cada dia en el món de la cooperació i la solidaritat.

arcadi

 

"L'Arcadi al país de les oliveres"
Bernat Oliveres i Mar Valldeoriola

Un llibre recomanat per…

Dolors Joanpere Bigorra
Tècnica de cooperació i solidaritat de l'Ajuntament de Reus

Un àlbum il·lustrat exuberant i de gran qualitat, que combina aspectes biogràfics amb infografies sobre els principals eixos del pensament d’Arcadi Oliveres. Aquesta és la història d’un dia a la vida d’Arcadi Oliveres, un home que feia camí cap a la recerca d’un món millor i més just. T’endinsaràs en temes com el pacifisme, el comerç just, les migracions, el deute extern, el frau fiscal, el capitalisme, el decreixement, el frau fiscal, la democràcia i els drets civils.

 


 

sahara"Bitter sweet soft"
Bernat Millet

Un llibre recomanat per…

Georgina Sala Herrera
Tècnica d'Administració i Finances del Fons Català

Millet enfoca la seva mirada en la vida quotidiana, en un relat d’allò íntim, on sorgeix una forta sensació d’unió basada en el pilar de la familia, que sustenta uns camps els habitants dels quals viuen les seves vides en un compàs d’espera. D’aquesta manera, el poble saharaui reforça la seva identitat, forjant, dia a dia, a través dels seus valors, un sentiment de pertinença, intentant difuminar les cicatrius que solquen les seves ànimes, deixant pas a una esquerda per on s’obre pas una petita llum. Què passa amb la percepció del temps en un lloc on el futur és incert i l’única cosa que els fa alçar-se i seguir lluitant és l’esperança de l’alliberació?


 

àvia grill

"L'àvia Grill i la defensa de l'aigua"
Denis Chapon i Claudia Michel

Un llibre recomanat per…

Clara Xifra Quintana
Tècnica de cooperació de l'Ajuntament de Rubí

L’Àvia Grill i la defensa de l’aigua és una llegenda adaptada als nostres temps, inspirada en el mite ayoreo, que ens anima a lluitar per l’aigua com a bé comú. T’imagines viure sense aigua? Quantes vegades al dia la utilitzes? I si l’aigua costés molt més del que pots pagar? Com beuries, et dutxaries, netejaries i cuinaries? Què cuinaries si no creix res sense aigua?

 


germanet

"Germanet: minyan" 
 Ibrahima Balde i Amets Azallus Antia

Un llibre recomanat per…

Marina Juan Mateu
Tècnica d'Acció Humanitària i Emergències del Fons Català

Aquesta història comença així: «Soc a Europa, però jo no volia venir a Europa». Ibrahima Balde va néixer a Guinea, però va haver de marxar de casa seva per anar a buscar el seu germà petit. El seu germanet. Ell no anava perseguint cap somni. Ho va deixar tot enrere per trobar la persona que més estimava. Una mirada ingènua, castigada, arravatadament poètica i, en definitiva, única. La de qui ho ha patit tot i, això no obstant, té el poder de convertir-ho en alguna cosa útil. En alguna cosa bella.


 

cap altre amic que les muntanyes

"Cap altre amic que les muntanyes"
Behrouz Boochani

Un llibre recomanat per…

Eduard Carrera Fossas
Tècnic comunitari del Consorci d'Acció Social de La Garrotxa

El 2013 Behrouz Boochani va ser il·legalment detingut a l’illa de Manus, un centre de detenció d’immigrants prop de la costa d’Austràlia.  A la presó, on ha passat sis anys, sense eines ni espai per a la creació, Boochani va escriure heroicament a través de WhatsApp aquest llibre. Un llibre sobre la violència i les injustícies que es cometen en el nostre nom amb l’excusa de la llei. Un dels llibres més venuts el 2019 és el crit de resistència i l’extraordinari testimoni d’un refugiat. Una veu que ens recorda les vivències de tants refugiats i migrants apàtrides empresonats a tot el món.

 


 

big black

 

“Big Black: motín en Attica”
Frank "Big Black" Smith, Jared Reinmuth, Améziane

Un llibre recomanat per…

Juan Campoamor Zelich
Tècnica de Dades i Coneixement del Fons Català

El setembre de 1971, un motí a una presó d’Attica, Nova York, va commocionar el món per la reacció desmesurada de les autoritats. Cinquanta anys després, les tensions racials es mantenen vives als Estats Units. Una obra de rabiosa actualitat, narrada en primera persona per un dels seus protagonistes, Frank “Big Black” Smith, i il·lustrada per Amèziane.

 


 

quixot al congo"El Quixot al Congo"
Xavier Aldekoa

Un llibre recomanat per…

Montse Eroles Obiols
Tècnica de cooperació de l'Ajuntament de La Seu d'Urgell

Al riu Congo hi impera una norma: aquí tots fan el que faci falta. Molts són veïns de la ciutat que esperen trobar feina en la recollida del blat de moro i el cacauet. Algunes dones, amb el seu fornet de carbó a sobre, ofereixen servei de cuina. Altres ofereixen serveis sexuals. Es fa el que faci falta. Aquesta conca fluvial és la columna vertebral de la República Democràtica del Congo, sense la qual no es podria mantenir en peu. El riu connecta amb nou països africans en els seus 4.700 quilòmetres de longitud fins que desemboca a l'Atlàntic. Però la identitat de cada un d'ells és inseparable de l'estat al qual pertany.


 

el olvido que seremos"El olvido que seremos"
Héctor Abad Faciolince

Un llibre recomanat per…

Marta Anglès Masias
Responsable de l'Àrea de projectes europeus del Fons Català

Héctor Abad Gómez va dedicar els últims anys de la seva vida, fins la mateixa nit que el van assassinar en ple centre de Medellín, a la defensa dels drets humans. “El Olvido que seremos” és la reconstrucció amorosa, pacient i detallada d’un personatge. Però també és el record d’una ciutat, d’una família i l’evocació melancòlica de la infantesa.