General

Recursos per treballar la defensa de la pau i els Drets humans als centres educatius

Amb motiu del Dia Escolar per la Pau i la No-Violència fem un petit recull de recursos en els quals Fons Català ha col·laborat

30 janvier 2023

Amb motiu del Dia Escolar per la Pau i la No Violència, moltes escoles arreu de Catalunya organitzen diferents activitats i accions amb l’objectiu de promoure la pau, no només com l’absència de guerres, conèixer conceptes com no-violència i pau positiva, sensibilitzar sobre la defensa dels drets humans i aprofundir en la resolució dels conflictes de manera pacífica. Durant tota la setmana, el municipalisme català, de la mà dels seus centres escolars, organitzaran un munt d’esdeveniments entorn a aquesta temàtica que podreu consultar a la nostra agenda.

Des del Fons Català hem fet un petit recull de recursos que poden servir per tractar la resolució de conflictes, la defensa dels drets humans o les conseqüències d’una guerra i la importància de reivindicar la construcció de pau a tots els racons del planeta, avui Dia Escolar per la Pau i la No-Violència, però també tots els dies de l’any.

Dossiers d’activitats didàctiques de Ciutats Defensores dels Drets humans

dossier ciutats defensores

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, a banda de convidar a defensors i defensores de drets humans dos cops l’any, també ofereix al professorat de secundària d’escoles i instituts un seguit d’activitats per treballar a l’aula diferents temes com el drets al medi ambient, el drets de les persones migrades o refugiades, el dret a la no discriminació o el dret de les dones i el col·lectiu LGBTIQ+, entre d’altres.

A la seva pàgina web podreu trobar els dossiers dividits per anys, amb una desena de propostes a cadascun d’ells.

Dossier per a escoles “Siguem Refugi”

dossier siguem refugi

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny) des del Fons Català es va impulsar una campanya conjunta amb una vintena d’ajuntaments sota el lema “Siguem refugi”. Un dels materials de la campanya és un dossier adreçat a escoles i instituts amb un recull de recursos (llibres, pel·lícules, curts, contes, activitats, etc) per tractar el tema de les persones refugiades a les aules. Al dossier trobareu més d’una trentena de recursos per a totes les edats (des d’infant de 4 anys a joves i persones adultes).

Web Siguem Refugi

web siguem refugi

A banda del dossier per a centres educatius, a la web de la campanya “Siguem Refugi” podreu trobar informació inèdita sobre 17 camps formals i no formals de persones refugiades d’arreu del món, fruit d’entrevistes fetes amb activistes i entitats sobre terreny. A més, als 10 primers camps, també trobareu testimonis sonors de persones que viuen en aquests assentaments i que expliquen quin és el seu dia a dia, els problemes amb els quals es troben i els contextos dels que fugen.

Veure el llistat de camps de persones refugiades

Curt “Semillerant y lechugaman contra la amenaza sobre ruedas”

curt promedios

Curt realitzat per nens i nenes de Sant Cristóbal de las Casas (Mèxic) durant els mesos d’octubre i novembre, junt amb el col·lectiu el Semillero de la zona nord de la ciutat, una de les més afectades per les accions de motonetas i crim organitzat. Tot el procés d’elaboració del curt va estar gestionat pels propis nens i nenes de la comunitat, des de la redacció del guió a la preparació dels materials d’atrezzo i gravació de les imatges. Aquest taller forma part del projecte “Cinetiqueta, cinema als barris i cant de cendres” realitzat per La Garriga Societat Civil i Promedios Comunicación Comunitaria, amb el suport de l’Ajuntament de La Garriga.

El curt explica la problemàtica que es viu al barri i com el veïnat s’organitza per fer-hi front i demanen ajuda a “Lechugaman” i “Semillerants”, que aconsegueixen guanyar al crim organitzat amb una batalla de ball.

Veure el curt sencer

  • Projecte referent: 3751 Cinetiqueta, Cinema Als Barris - El Fogón De La Palabra

Exposició Les altres dones del S. XXI

expo dones Guinea Bissau

Exposició immersiva, de la Fundació Dr. Ivan Mañero i AMIC, que recull diferents fotografies de dones de Guinea Bissau que repassa les diferents etapes de la vida d’una dona al país. L’exposició va acompanyada d’uns àudios a través dels quals s’amplien les explicacions (s’hi pot accedir a través d’un codi QR). A més, a la seva pàgina web també podreu recórrer l’exposició de manera virtual, veure les fotografies i escoltar els àudios.

L’exposició pretén incrementar el compromís de la ciutadania en la defensa de la igualtat de gènere i promoure l’educació per la pau i la solidaritat, generant valors de justícia que contribueixin a la transformació social.