General

Una delegació de l’Administració del Nord i Est de Síria (Kurdistan sirià) visita Catalunya

L’objectiu de la visita és crear sinèrgies amb les institucions catalanes i fer una crida a la solidaritat amb la causa kurda

24 octobre 2022

El Fons Català ha acollit una delegació de l’Administració del Nord i Est de Síria (NES), de la regió de Rojava (Kurdistan Sirià), que ha visitat Catalunya del 18 al 21 d’octubre. La delegació estava formada per Abdulkarim Omar, cocap de la Comissió de Relacions Exteriors de la NES, Faruk Doru, Delegat del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) a Europa, Ali Shiyar, representant de l'Administració del Nord i Est de Síria a Escandinàvia i Jihad Omar, coministre de les Municipalitats de la NES, que es va sumar a la delegació uns dies més tard. 

La visita s’emmarca en el reconeixement oficial de la NES per part del Parlament de Catalunya l’any 2021 i respon a la resolució que insta a les institucions catalanes a establir relacions institucionals amb aquesta administració i impulsar una xarxa de solidaritat per participar en la reconstrucció de la regió siriana i propiciar un agermanament amb la seva ciutadania. Durant la seva visita, a més, el Parlament també va aprovar una declaració institucional de condemna dels atacs turcs a la regió de la NES, que insisteix en la implementació de la resolució aprovada fa un any. 

Durant la seva visita, la delegació s’ha reunit amb l’alcalde de Berga, Ivan Sanchez, i amb els regidors Andreu Comas i Montse Tous. També van visitar Tarragona, on es van reunir amb el regidor Hermán Pinedo. A més, s’han portat a terme diverses reunions amb membres del Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, entre ells, el secretari general d’Acció Exterior, Miquel Royo, la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, la Directora General de Cooperació Yoya Alcoceba, i els membres de la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació, formada per Jenn Diaz, Anna Bàrcenas, Quin Jové, Jess Gonzàlez, Carles Riera, Ruben Wagensberg i Aurora Madaula. 

comissió

La delegació també ha volgut tenir contacte amb la societat civil organitzada, per aquest motiu, es van trobar amb el president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Kristian Herbolzheimer, i van organitzar dos actes oberts al públic, un a Barcelona organitzat pel CIEMEN i un altre a Tarragona, organitzat per l’àrea de cooperació de l’Ajuntament de Tarragona. Finalment, des del Fons Català es va organitzar una trobada general de la delegació amb diversos ajuntaments socis i entitats del sector.

Crisi humanitària al Kurdistan Sirià
 
La NES pateix les seqüeles dels anys de conflicte contra l’Estat Islàmic, agreujat per l’assetjament militar i econòmic per part del govern de Turquia, davant el silenci internacional a causa del paper mediador d’Istambul a la guerra d’Ucraïna. Tot plegat ja ha deixat més de mig milió de morts, milers de ferits oblidats, 6 milions de desplaçats i poques expectatives de futur. 

Més de 30.000 persones desplaçades malviuen als campaments de Serekaniyeh i Washokani, en tendes poc adaptades a les condicions climàtiques i a les necessitats de la població, amb l’esperança de poder tornar a casa seva. A més, Turquia aprofita que te el control dels rius Tigris i Eufrates per deixar regions senceres sense aigua potable, utilitzant l’accés a l’aigua com a arma de repressió contra la població kurda. Això, juntament amb el canvi climàtic, està causant estralls a una població eminentment agricultora.  

Donar resposta humanitària en un context tan complex com el de Rojava és molt complicat, envoltat de fronteres dures que dificulten l’arribada de recursos humanitaris. Des de la NES fan crides a la solidaritat, crides a les que el Fons Català té la voluntat de respondre, com ha respost altres crisis oblidades i parar atenció a les regions on hi ha milers de persones desplaçades i refugiades sense opció de viure de manera digna. Una feina que ja es va començar el passat mes de maig, amb la missió prospectiva realitzada a la NES i al Kurdistan Iraquià- KRI, en el marc de la Campanya Món Local Refugi. 

Ajuntament de Berga
Trobada amb ajuntaments i entitats

Acció exterior

Vicepresidenta del Parlament