EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

PROTECCIÓ DE DONES QUE FUGEN D'UCRAÏNA EN CLAU DE VIOLÈNCIA BASADA EN GÈNERE

Numéro:
3750
État:
En curs
Bénéficiaire:
REF - Refugiats, desplaçats, desmobilitzats
Pays:
POLÒNIA
Continent:
EUROPA
Zone géographique:
EUROPA
Coût du projet:
36.147,83
Contribution au Fons:
36.147,83
Organisme exécutant:
FEMINOTEKA FOUNDATION
Année d'approbation:
2022
RÉSUMÉ:

El Govern polonès no reconeix el problema de la violència de gènere. Des del començament de la guerra a Ucraïna, no ha pres cap mesura per garantir la seguretat de les dones i els nens que fugen de la guerra. Els refugiats s'enfronten a dificultats per accedir a serveis de salut sexual i reproductiva i serveis per a víctimes de violència de gènere, a l'habitatge segur, a l'allotjament assequible, a serveis de protecció a la infància i  a accés  als mitjans de vida. Com a resultat, les dones i els adolescents corren un major risc de patir violència de gènere, tràfic de persones, explotació sexual i recorren a mecanismes negatius d'afrontament, com la participació en el sexe per a la supervivència.

El projecte té com objectiu oferir assistència a dones refugiades ucraïneses (i els seus fills/es) que han patit violència de gènere (abans/durant la guerra). Feminoteka ofereix un servei de refugi integral (Safe space). Les dones refugiades i els seus fills rebran tot el suport que necessiten en forma d'assistència psicològica, terapèutica i jurídica, com també formació/capacitació  per a la inserció  laboral (inclosa l'aprenentatge del polonès) al país d'acollida. 

Alhora, el servei està molt centrat a donar serveis per garantir la  protecció a la infància. Les dones amb nens/nenes rebran assessorament i acompanyament pel que fa a escolarització, tràmits legals, contacte amb les institucions...

Actualment el refugi compta amb tres grans habitacions, on poden albergar famílies de dues a sis persones. El refugi disposa de cuina, menjador i bany. Actualment hi ha tres dones que hi resideixen amb les seves famílies.

Amb el projecte que es proposa es renovarà  i s'equiparà una nova planta amb capacitat per allotjar entre sis i 10 famílies. La planta tindrà tres habitacions dobles i tres d'individuals, comptarà amb uns lavabos (dos wc i dues dutxes), sala i cuina. 
Alhora, es duran a terme diferents cursos i tallers  (llengua, altres) per millorar la inserció laboral de les dones ucraïneses.