Activitats dels municipis catalans

Exposició "Sarajevo - Sabadell. Diàleg entre dues guerres" a Sabadell

Del 31 d'agost al 30 d'octubre de 2022
Direcció:
Museu d'Història de Sabadell. Casa Casanovas.
Horari:
De dimarts a dissabte de 17 a 20h. Diumenges i festius d’11 a 14h.
Breu
Fins al 30 d'octubre es pot veure aquesta mostra que vol reivindicar la cooperació sorgida durant la guerra dels Balcans

L’exposició "Sarajevo-Sabadell. Diàleg entre dues guerres", comissariada pel periodista Plàcid Garcia-Planas i per l’historiador de l’art Ricard Mas, explica els paral·lelismes entre dues ciutats que, aparentment, no tenen res en comú. La commemoració dels 25 anys del vincle entre Sabadell i Sarajevo va començar el novembre de 2020, coincidint amb el 25è aniversari dels Acords de Dayton i del final de la guerra dels Balcans.

Des d’aleshores i durant tot aquest any 2022, a Sabadell s’han organitzat diverses activitats per reivindicar i fer valdre l’esperit de cooperació i solidaritat que va sorgir a la ciutat arran de la guerra dels Balcans. Recordant, alhora, aquest episodi de la història actual europea que malauradament s’està repetint, sensibilitzant per la cultura de la pau i reivindicant la resiliència dels pobles.

Dues ciutats que, en un moment donat, van passar a ser camp de batalla i que dialoguen en el temps i en l’espai a través d’aparellaments d’objectes tan diversos com un rellotge aturat en el temps per un bombardeig de l’artilleria sèrbia i una bala fabricada a Sabadell durant la guerra civil; un revòlver de joguina adquirit en una botiga de Sarajevo a l’inici del setge i un revòlver autèntic disparat a Sabadell durant la nostra contesa civil; la mascota dels Jocs Olímpics d’hivern, celebrats a Sarajevo el 1984, convertida en ambientador de cotxe i un pin amb Cobi que recorda que Sabadell va ser Subseu olímpica als Jocs Olímpics d’Estiu del 1992. I així fins a 22 parelles d’objectes.

A més, l’exposició també consta d’un quadre del pintor sabadellenc Isidre Manils, inspirat en les tristes notícies que llegia a la premsa durant el setge de Sarajevo. D’altra banda, aquest any en fa 25 que Sabadell va decidir ajudar en la reconstrucció de Sarajevo mitjançant la donació de diversos autobusos urbans i la restauració d’un dels teatres més importants d’aquella ciutat. I amb motiu de la festa Major del 1997, la companyia resident del Kamerni Teatar ’55, va actuar a Sabadell. L’exposició no oblida aquest gest solidari, i l’inclou en els seus diàlegs.

Més informació de l'exposició (clica aquí)

Organitzador:
Ajuntament de Sabadell