General

Campanya d'emergència a Polònia i Ucraïna: quins projectes s'estan desenvolupant?

Hi ha 8 projectes actius dins la campanya del Fons Català que donen resposta a les necessitats detectades a terreny

30 août 2022

L'1 de març el Fons Català va obrir una campanya d'emergència arran de l'inici de la guerra a Ucraïna. Des d'aleshores, gràcies a l'enorme suport del municipalisme català i la seva població, hem pogut detectar les necessitats a terreny i donar-hi resposta a través de projectes implantats per organitzacions coneixedores de la realitat a la regió. 

Després de mesos de feina s'han pogut activar 8 projectes a Polònia i Ucraïna. La campanya està viva i s'anirà adaptant a les necessitats que vagin sorgint en el transcrurs dels esdeveniments.

Fem una ullada als projectes actius a dia d'avui: 

Distribució d'equipaments elèctrics als centres de recepció de població desplaçada interna per la guerra a Ucraïna occidental

El mes d'abril el nombre de desplaçats interns a Ucraïna va arribar als 7,1 milions, i la carrega per assistir aquestes persones ha estat i segueix sent enorme. Moltes d'elles es concentren a la zona oest, que és mes estable, i estan allotjades en escoles o altres espais d'acollida que s'han habilitat d'emergència. L'associació alemanya ASB distribueix equipaments elèctrics (rentadores, neveres, microones, bullidors i extensions elèctriques) a 10 centres col·lectius d'acollida que atenen un total de 10.300 persones desplaçades, de les quals 6.077 són dones.

Rialles per a la infància ucraïnesa refugiada a Polònia i països fronterers amb Ucraïna

Gran part de la infància refugiada a Polònia ha patit estrès posttraumàtic a causa de la guerra. L'ansietat, la depressió, els malsons, l'agressivitat, els flashbacks, entre altres símptomes, posen en risc el futur de milers de nens i nenes refugiades. L'estratègia de treball principal d'aquest projecte rau a vetllar pel dret a la salut emocional i al benestar a través d'espectacles i accions lúdiques. 

Durant els espectacles de Pallassos Sense Fronteres es potencien sempre el protagonisme de la dona i de les nenes. Al llarg del projecte es documenten desigualtats de gènere i es dota de recursos les nenes per contrarestar, en la mesura que es pugui, els desequilibris detectats.

 

Ajut humanitari a la població d’Ucraïna afectada pel conflicte armat

El projecte vol contribuir a mitigar els efectes de la crisi humanitària sobre la població afectada pel conflicte, a través de l'enviament de materials sanitaris i específics per al cos de bombers. L'entitat, Acció Solidària i Logística, compta amb donacions i col·laboracions d'empreses privades i de la Fundació de l'Hospital Clínic.

Resposta a la crisi d’Ucraïna: reforçament de l'estructura de la gestió de la operació de la Federació Internacional de Societats Nacionals de la Creu Roja i Mitja Lluna Roja (FICR)

Aquest projecte destina recursos a reforçar l'equip de la FICR per contribuir a la resposta global de la crisi d'Ucraïna i països veïns, atenent les necessitats humanitàries immediates de la població afectada pel conflicte.

.

 

Fins ara s'han desplegat els perfils següents per donar suport a l'operació de resposta a Ucraïna i països veïns afectats: 


- Una delegada de Gestió de Voluntariat en Emergències a Polònia 
- Una delegada de Protecció, Gènere i Inclusió situada a l'oficina de la Federació Internacional a Budapest
- Sis delegades de Socors, Logística i Distribucions.
- Una coordinadora de terreny a Ucraïna.
- Un coordinador de distribucions a Ucraïna.
- Un logística a Moldàvia.
- Un logística a Hongria.
- Dos logística a Polònia.

Suport a persones refugiades ucraïneses al Centre de recepció de Milanówek 

El projecte busca garantir el dret al refugi de les famílies refugiades ucraïneses a Polònia mitjançant la rehabilitació d'un espai d'acollida i l'adquisició de béns d'ús col·lectiu per a una estada llarga, tot afavorint la resiliència d'aquesta població en situació d'alta vulnerabilitat a Varsòvia. 

Amb el projecte es pretén assegurar l'accés al dret a l'alimentació de les famílies refugiades, tot contribuint a la provisió dels àpats del dia a través del menjador social de la contrapart PKPS (250 famílies refugiades durant sis mesos). 

.

 

Benvingut-a a Cracòvia- suport a una acollida digna i inclusiva per a persones refugiades de la guerra a Ucraïna

Des de l'esclat de la guerra a Ucraïna l'entitat Salam Lab està treballant per assegurar que cada persona que surt d'Ucraïna per buscar refugi a Polònia tingui accés a habitatge, traducció, assistència legal i psicològica. Actualment, operen un centre d'acollida a Cracòvia que s'ha convertit en central per oferir ajuda a les persones evacuades.

.

 

El projecte Benvingut/da a Cracòvia se centra específicament en els col·lectius més discriminats i grups exclosos: persones racialitzades (famílies gitanes o afganeses), dones, mares solteres amb més de dos fills, persones amb malalties o discapacitats greus.

Suport emocional a través del circ a infants refugiats víctimes de la guerra a Ucraïna

El poder transformador del circ connecta l'educació i l'art físic amb el desenvolupament emocional i social. Aquesta pràctica  estimula el desenvolupament de nombroses habilitats socials, emocionals, cognitives i motrius i és una eina per superar el trauma que molts infants tenen arran de la guerra. Els tallers de pedagogia circense tenen uns grans valors integradors i educatius, la seva fórmula ajuda a construir autoconfiança i relacions positives entre els participants.

Suport a una acollida digna per a persones refugiades de la guerra a Ucraïna: activació d'una xarxa de persones voluntàries de la diàspora ucraïnesa a Cracòvia.

La Fundació Zustricz respon a les necessitats de la població ucraïnesa en desplaçament forçat a Polònia. Organitza treballs voluntaris per donar suport a la feina de l'entitat, dona suport als refugiats per aconseguir independència i estabilitzar les seves vides a Polònia (aprenentatge d'idiomes, ocupació, cura dels infants) i organitza activitats d'integració i motivació, incloent activitats d'informació, suport psicològic, i manteniment de la identitat i la cultura.