General

Tret de sortida de la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

Dilluns es va celebrar l'acte inaugural a Molins de Rei amb representants intitucionals, d'entitats i amb les sis defensores de drets humans

26 avril 2022

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global

Dilluns 25 d'abril es va celebrar l'acte de presentació de la gira de primavera de la XII edició a Molins de Rei, conduït per l'actriu i escriptora Estel Solé i amb la participació de l'alcalde del municipi, Xavi Paz; la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Marta Gual; la coordinadora d’incidència de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Dilara Ekmen; la regidora de Ciutat Educadora, Cooperació, Solidaritat i Pau, i tresorera del Fons Català, Alba Martínez; i l’activista feminista del Salvador, Morena Herrera, com a representant de les sis defensores de drets humans convidades a aquesta edició.  

Durant l'acte, els i les portaveus institucionals i d'entitats van fer referència a la importància i necessitat d'apropar la lluita de les defensores de drets humans d'arreu del món als municipis catalans, per tal de fer incidència política i generar coneixement i conscienciació.

Morena Herrera, una de les sis defensores participant en el projecte, va presentar els seus companys i companyes i va parlar de com les ciutats "es converteixen cada vegada més en espais d'exclusió, en petits enclavaments emmurallats" i de la importància de generar espais per compartir i aprendre els uns dels altres. 

Seguidament, Herrera va explicar la seva lluita al Salvador per alliberar totes aquelles dones empresonades per haver avortat o estar sota sospita d'haver-ho fet. Aquesta pràctica està penalitzada al país en tots els casos des de 1997, fins i tot quan hi ha risc per la vida de la mare i  quan es tracta de nenes menors, que no tenen més opció que "viure maternitats imposades". 

"El primer territori que defensem és el cos, i en aquest cas, el cos de les nenes, les adolescents i les dones", va sentenciar l'activista, que va compartir, orgullosa, que havien aconseguit alliberar a 65 dones de la presó. "Potser no sembla una xifra gaire alta, però una única dona presa ja qüestiona la llibertat de totes", va dir. 

Finalment, l’acte va concloure amb l’actuació musical de César Galarza, activista i artista colombià de la regió del Nord del Cauca.

L’edició de primavera de Ciutats Defensores d'aquest any girarà al voltant de la defensa del territori i el medi ambient, la defensa dels drets de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, de la pau i dels drets civils i polítics i la defensa dels drets de les persones migrades i refugiades. Els defensors i defensores de drets humans que formen part de la gira de primavera de la XII edició de CDDH són Mike Anane, de Ghana; Yurany Cuellar, de Colòmbia; Morena Herrera, de El Salvador; Maria Sol Taule, de Filipines; Nataniel Hernández, de Mèxic; i Vania Arana, d’Espanya. Durant 10 dies, fins al 4 de maig, faran activitats d'incidència política i social i de sensibilització a diversos municipis catalans.