SEN - Sensibilitzacio

LES ALTRES DONES DEL SEGLE XXI, EXPOSICIÓ IMMERSIVA

Numéro:
3672
État:
En curs
Bénéficiaire:
PGE - Població general
Pays:
CATALUNYA
Continent:
EUROPA
Zone géographique:
EUROPA
Coût du projet:
19.460,00
Contribution au Fons:
9.398,06
Organisme exécutant:
FUNDACIÓN PRIVADA DR. IVÁN MAÑERO
Année d'approbation:
2021
RÉSUMÉ:

El projecte, preveu, d'una banda, fer xerrades sobre les formes de discriminació, violència i desigualtat per motius de gènere que viuen les dones d'Àfrica Subsahariana, especialment a Guinea Bissau i el concepte de dona del segle XXI que impera a la nostra societat. Unes xerrades que es podrien fer coincidint amb dates assenyalades com el Dia de tolerància zero amb la MGF, el Dia internacional de les dones, el Dia internacional per a l'eliminació de les violència vers les dones.
 
Però el focus d'aquest projecte estarà posat en una exposició immersiva que vol donar a conèixer la vida i la quotidianitat de la dona a Guinea Bissau viatjant amb els sentits. Així, a partir d'actes diaris i habituals en la vida de les dones a l'Àfrica, com és rentar i estendre la roba, fer el dinar, rentar els plats o aconseguir llenya es vol donar a conèixer la situació de desigualtat de gènere  que viu la dona a Guinea Bissau i la situació de discriminació, d'invisibilitat i de manca de drets en el dia a dia. Però també els seus mecanismes d'autoorganització en la presa de decisions comunitàries.
 
A partir d'imatges, sons, explicacions i estris quotidians es coneixerà una dona que representa un    dels col·lectius més vulnerables, i se sabrà quina és la seva situació a Guinea Bissau des del naixement fins a la vellesa.
 
L'exposició, que s'elaborarà a través d'imatges impreses en teles, permetrà anar coneixent les diferents etapes de la vida d'una dona: des del part i el naixement, a la infantesa, la mutilació genital, l'escola, el casament, la família, el dia a dia, la vellesa… Aquestes imatges estaran "esteses" en un tendal fet de cordes,  com els que es poden trobar a totes les tabankes (poblats) de Guinea Bissau, un espai on també hi haurà estris del dia a dia de les dones com el fogonet per cuinar, el cubell de la roba bruta, els plats per rentar, llenya per fer el foc…
 
Per seguir l'exposició caldrà l'ús del telèfon mòbil amb lector de codi QR, que portarà el visitant a un web on hi haurà diferents podcast que explicaran el que es va veient i què representa cada imatge, també com la situació, a grans trets de la dona a Guinea Bissau, a l'Àfrica i, en ocasions, al món. Aquests podcast portaran també els sons de Guinea Bissau, la seva música, les seves cançons infantils i de bressol, el so del riu i del mar, del camp i de casa… La idea és crear un univers immersiu on durant una estona el visitant es pugui posar a la pell d'aquestes dones.
 
A partir d'aquesta vivència personal es crea un escenari per a la reflexió i el debat, per fer paral·lelismes amb situacions viscudes, per reconèixer les desigualtats de gènere i la discriminació que aquesta desigualtat implica. 
 
Aquesta exposició vol promoure coneixements, competències, valors i actituds per fomentar l'equitat de gènere entre homes i dones, també com qüestionar críticament els estereotips i rols que discriminen les persones per raó de sexe i gènere. Però també pretén apoderar els joves com a protagonistes del canvi social i en la construcció d'una societat més justa i igualitària.
 
Es preveu portar l'exposició a espais municipals i espais privats que ofereixen alguns actors com les instal·lacions de la Fundació La Caixa i/o Caixabank a Sant Cugat del Vallès o IM CLINIC, també a Sant Cugat. Tanmateix, creiem que és més indicat un espai municipal per poder arribar a més gent.
 
Quant a les conferències o xerrades, es preveu fer-les  tant en espais públics com privats, ja que els actors privats han ofert les seves instal·lacions. Una de les xerrades està prevista fer-la en col·laboració amb el Sant Cugat FC que enguany celebra els 50 anys de futbol femení.
 
A més, com aquesta exposició incorpora noves tecnologies, també serà present en un espai virtual, un web on es trobarà també informació, els podcast i un blog on els visitants podran aportar les seves reflexions.
 
El projecte és la continuïtat lògica de les xerrades que s'han fet durant els últims tres anys, tant a centres educatius com al públic en general, sobre la dona del segle XXI i s'ha previst que tingui una continuïtat en el temps i que evolucioni segons les necessitats del públic al qual va dirigit i les oportunitats que les noves tecnologies ofereixin.
Es preveu que aquesta exposició immersiva sigui itinerant i que pugui arribar a altres poblacions a més de Sant Cugat, amb l'objectiu d'arribar a més persones i aconseguir així un major impacte que propiciï una reflexió i un debat de la ciutadania sobre l'equitat de gènere arreu.