General

Repàs de la jornada "Acció climàtica: estratègies des de la cooperació internacional"

Com han d'actuar els països del Sud Global davant una crisi provocada pel Nord? Com abordem la justícia climàtica?

 

 

30 mars 2022

Dimarts 29 de març es va celebrar la jornada "Acció climàtica: estratègies des de la cooperació internacional" al CCCB, organitzada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català. 

"Treballar des de la cooperació per a nosaltres representa treballar des de l'adaptació, des de la mitigació, des de l'educació, des de la coherència i també des de la incidència política", deia Elisenda Alamany, coordinadora de la Comissió d'Acció Climàtica del Fons Català i membre del Consell Metropolità de l'AMB, a la presentació i benvinguda.

Va ser una jornada dedicada al debat i la reflexió entorn els reptes globals que suposa l'emergència climàtica, l'impacte desigual Nor-Sud, i les estratègies per aconseguir la justícia climàtica des dels municipis i les administracions. 

 

Conversatoris

L'acte es va estructurar en dos conversatoris, un centrat en les estratègies de treball en cooperació internacional i acció climàtica, i un altre en la coherència de polítiques públiques i acció climàtica. 

El primer debat va ser moderat per Ana Villagordo, especialista en estratègia i comunicació ambiental, que, amb un ritme enèrgic i decidit va anar conduïnt el discurs de les tres ponents: Olga Margalef, professora de la UB i membre del Grup de Recerca RISKNAT, Elena Lacort, tècnica del Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l'AMB, i Àlex Guillamón, vocal de l'Eix ambiental de Lafede.cat. 

En la seva presentació, Villagordo va fer referència a la desigualtat i va llençar algunes preguntes: "El canvi climàtic no és culpa de tothom per igual. Avui parlarem de com hem contribuït des dels països del Nord Global i no des del Sud Global, i com ara des de la nostra posició hem de decreixer, hem de canviar el nostre sistema, hem de transitar cap a un sistema més sostenible energèticament, hem de buscar l'equitat... però tots aquests països del Sud Global que no han contribuït a l'emergència climàtica, com han d'actuar? els hi hem de dir nosaltres? com els podem donar suport?"

A mesura que avançava la jornada les tres persones convidades van anar presentant arguments sobre les implicacions del canvi climàtic al món i la necessitat de prendre'n consciència. Olga Margalef, va explicar que l'emergència climàtica és un fet sense precedents en els darrers milers d'anys, i que "tot el planeta se'n veurà afectat, tot i que no es patirà de la mateixa manera a tot arreu", a més va aprofitar l'ocasió per recordar que "aquesta situació d'emergència planetària té unes causes amb una responsabilitat molt desigual: una persona dels EUA contribueix a 20 tones de CO2 per càpita a l'any, a l'Estat espanyol estem al voltant d'entre 6 i 8 tones per càpita, mentre que a Moçambic són 0,2 tones per càpita." 

Per la seva banda, Àlex Guillamón va fer incidència en la necessitat d'adaptar les mesures per fer front a l'emergència climàtica a la realitat de cada territori, ja que no a tot arreu es viu igual ni es tenen les mateixes necessitats. Finalment, Elena Lacort va fer una reflexió sobre les accions que fem aquí que podem extrapolar i adaptar a les regions on s'està treballant en cooperació, com ara la transició energètica i la garantia d'accés a l'aigua potable.

 

 

El segon conversatori, centrat en la coherència de polítiques, va ser presentat per Gisela Torrents, especialista en crisi climàtica, i va comptar amb la participació de Josep Desquens, de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Ana Romero, Cap del Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l'AMB, i David Llistar, Director de Serveis de Justícia Global i Cooperació de l'Ajuntament de Barcelona. 

"Catalunya té molta responsabilitat històrica, tenim un sistema basat en la crema de combustibles fòssils. No es tracta d'ajudar el Sud Global, sinó de fer justícia i equilibrar la balança", va sentenciar Torrents en la seva presentació, abans d'iniciar el debat de la taula. Les tres persones convidades van fer reflexions d'autocrítica, van exterioritzar les dificultats que hi ha per aterrar accions concretes en matèria de clima des de les administracions, i van posar el focus en la necessitat d'incentivar una transició justa, evitant conseqüències greus pels països del Sud. 

En aquesta línia, Ana Romero va remarcar que "cal que les polítiques de lluita climàtica siguin més transversals i tenir en compte les exigències i conseqüències que tenen les accions que prenem des de les administracions". Desquens, al seu torn, va compartir les dificultats que es viuen des de l'administració per deixar enrere la teorització del canvi climàtic i passar a l'acció real. Finalment, Llistar va explicar que "Barcelona guanya tots els premis de canvi climàtic del món i tot i així crec que ho està fent malament", ja que no s'està fent tot el que caldria fer. 

La cloenda de l'acte va anar a càrrec del President del Fons Català i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, que va fer referència al paper clau dels municipis "per emprendre accions cap a la justícia climàtica" i a la necessitat de "tornar a l'essència de la cooperació i aprendre de l'experiència i els coneixements dels municipis dels països del Sud que fa anys que s'enfronten a situacions climàtiques adverses i que inevitablement connecten el municipalisme solidari català amb el món global".