General

Propostes que promouen les cultures africanes a Catalunya: fins on coneixes?

En el marc del Dia Mundial de la Cultura Africana i Afrodescendent reunim alguns noms d'artistes i iniciatives per cambiar el focus

26 janvier 2022

Amb motiu del Dia Mundial de la Cultura Africana i Afrodescendent, des del Fons Català hem conversat amb tres joves d'origen africà sobre la identitat, el llegat de la cultura i l'eurocentrisme, i també hem volgut  publicar una llista d'iniciatives culturals africanes que es poden trobar a diferents localitats del territori català per tal de canviar el focus. 

 

Africa Moment 

Africa Moment és un festival a Barcelona nascut el 2016 de la mà del bioarquitecte camerunès Angel Fulla, que està dedicat a la diversificació cultural de les arts escèniques fugint de la perspectiva eurocèntrica i potenciant la promoció d'artistes africans i de la diàspora. 

El festival pretén generar espais de creació i reflexió per contribuir al posicionament de la creació africana i afrodescendent dins l'escenari estatal i internacional.

El 2021 va ser el primer any que es va fer un doble itinerari, ampliant l'edició a Madrid a més de Barcelona. 

 

Kelly Isaiah

Cantant guanyador del programa 'La Voz' el 2020, nascut a Nigèria i resident a Lleida des que té 10 anys. També forma part del grup lleidatà de reggae Koers, que va crear el 2014 i amb el que ha tocat en diversos festivals. L'any passat Isaiah va cantar amb les Sey Sisters per la Marató de TV3. 

 

Isaiah va començar a familiaritzar-se amb la música a casa i a l'església des de ben petit, "la nostra església no s'entén sense música, tot el que passa allà es fa amb ella, encara que sigui per explicar un testimoni o fer una donació", explicava en una entrevista el 2021. 

 

No es país para negras 

No es país para negras és una companyia i una obra de teatre, ambdues creades per Silvia Albert, actriu basca filla de pares africans. L'obra se centra en la seva pròpia experiència com a dona negra a l'Estat espanyol i posa sobre la taula qüestions sobre com és viure sent negra en un país de blancs i no ser mai considerada "d'aquí" pel color de pell. La peça analitza, amb humor i ironia, el racisme, la sexualització de les dones negres i el conflicte identitari de les persones afrodescendents. 

Es tracta d'una peça que es va començar a representar arreu de l'Estat el 2016 i avui dia encara segueix omplint les sales dels teatres. 

 

Cooperativa Periferia Cimarronas 

Cooperativa fundada a Barcelona per dones afrodescendents que busca ser un espai cultural afrofeminista, antiracista i amb els valors de l'economia social i solidària. 

El local es troba al barri de Sants i allotja un teatre, una cafeteria i una botiga. L'objectiu d'aquesta cooperativa és visibilitzar les creacions culturals d'artistes que han estat històricament discriminades, promocionar el coneixement de comunitats poc representades des d'una perspectiva crítica d'interculturalitat i gènere, i empoderar la comunitat afrodescendent a través de la visibilització i creació de referents positius, entre d'altres. 

.

 

MAS Enllà

Projecte radiofònic a Banyoles impulsat pel Moviment Afrobanyolí Social (MAS), que va començar el 2019 i en el qual parlen de les preocupacions dels joves afrobanyolins i ofereixen petites mostres de cultura africana. L'objectiu del programa és poder unir els joves afrodescendents de la zona, empoderar el col·lectiu i donar a conèixer la seva visió i experiència. 

L'entitat MAS vol convertir-se en un pont entre la societat africana i la societat d'acollida. Busca afavorir la inclusió del col·lectiu africà i crear un vincle amb els joves per enfortir el coneixement mutu i agermanar les diverses cultures que conviuen a Banyoles. 

 

Afrofusió

Les danses urbanes africanes s'estan popularitzant cada vegada més a Europa. A Barcelona hi ha una comunitat de ballarins i ballarines de diferents estils de ball africans que creix de mica en mica i que comparteix el seu art a través d'espectacles i de la docència. Un dels integrants d'aquest col·lectiu és Oulouy, provinent de Costa d'Ivori i amb una àmplia formació en estils de ball com el Coupé Decalé, del seu país natal, i el Ndombolo, del Congo. 

Ha participat en concursos de ball estatals, en festivals internacionals i nacionals com l'Africa Moment.

 

Alu Spear

Compositor senegalès establert a Lleida que canta en wòlof, francès i català, i utilitza la seva música per parlar del periple migratori, de la superació humana i de la capacitat d'adaptació. Les cançons incorporen sons d'electrònica sense abandonar mai els ritmes tradicionals del Senegal. 

 

 
 
 
 
📸Imatge 1: Africa Moment edició 2021
📸Imatge 2: Integrants de la cooperativa Periferia Cimarronas