General

Recuperació lenta de la comunitat Wawa Bar (Nicaragua) un any després dels huracans Eta i Iota

El Fons Català dona suport a la població miskita afectada pel desastre a través d'un projecte de reconstrucció i acompanyament

 

03 novembre 2021

El novembre del 2020, els huracans Eta i Iota van impactar a diversos països centreamericans que encara ara en viuen les conseqüències. La comunitat miskita de Wawa Bar, a la costa Carib Nord de Nicaragua, va ser una de les poblacions més afectades. Un any després, sembla que faci pocs dies que la pluja i el vent van deixar sense casa a la major part de la comunitat: hi ha poques vivendes reconstruïdes, hi ha arbres caiguts i fins i tot es pot veure algun vaixell entre runes de cases i vegetació que el mar va arrossegar terra endins. 

 

.

L'entrada de l'ull dels dos huracans pràcticament va coincidir entre les comunitats de Wawa Bar i Haulover, que van patir la destrucció de més del 90% dels habitatges i equipaments. Les pèrdues inclouen eines i estris destinats a la pesca, que és la principal forma de subsistència d'aquestes poblacions, així com les estructures de captació d'aigua potable i sanejament construïdes a través d'un programa del Fons Català, juntament amb l'alcaldia de Puerto Cabezas i l'organització Water Aid.

El juny de 2021 una delegació del Fons Català va visitar Wawa Bar i va poder conèixer la situació que es viu a la comunitat, i parlar amb veins i veïnes com Teresa Jonatan, que va compartir la seva experiència durant el desastre. 

 

 

Encara hi ha famílies que dormen al ras perquè no tenen recursos per refer-se la casa, i hi ha un greu problema de sobirania alimentària i de sanejament d'aigua. Per aquest motiu el Fons Català segueix treballant a la zona, amb un programa de reconstrucció i d'acompanyament a la comunitat. S'han començat a instal·lar nous models de cisternes d'aigua més resistents als huracans i s'ha fet entrega de material de pesca i de cuina a les famílies. 

Wawa Bar està situat en una zona propensa als huracans i els ciclons però aquest ha sigut el pitjor desastre en les últimes dècades. Els experts diuen que en quatre dècades els ciclons han augmentat un 77% a la zona del Carib, i segons un informe de l'ONU, Amèrica Llatina i el Carib són la segona regió més propensa a patir desastres naturals al món. Des de l'any 2000, 152 milions de residents a la regió han sigut afectats per desastres, entres els quals hi ha inundacions, terratrèmols, incendis, huracans, temperatures extremes...