EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

PROGRAMA DE RECONSTRUCCIÓ INTEGRAL DE LA COMUNITAT DE WAWA BAR ARRAN DEL PAS DELS HURACANS ETA I IOTA - FASE I

Numéro:
3573
État:
En curs
Bénéficiaire:
IND - Grups indígenes
Pays:
NICARAGUA
Continent:
AMÈRICA
Zone géographique:
CENTREAMÈRICA
Coût du projet:
93.950,18
Contribution au Fons:
50.521,29
Organisme exécutant:
WATERAID
Année d'approbation:
2021
RÉSUMÉ:

Els huracans Eta i Iota van entrar amb força 4 el mes de novembre de 2020 pel municipi de Puerto Cabezas-Bilwi, tot causant destrosses i pèrdues de collites en gran part de la regió del Carib nord i a altres departaments del centre i del nord de Nicaragua. La força dels vents i l'acumulació de pluges van ocasionar danys de gran magnitud als barris litorals de Bilwi, especialment en els habitatges i el sistema d'energia.

L'entrada de l'ull dels dos huracans pràcticament va coincidir entre les comunitats de Wawa Bar i Haulover, que van ser les més afectades i van patir la destrucció de més del 90% dels habitatges i equipaments. Les pèrdues inclouen eines i estris destinats a la pesca, que és la principal forma de subsistència d'aquestes poblacions, també com les estructures de captació d'aigua potable i sanejament construïdes a través del P2773. PROVEÏMENT D'AIGUA SEGURA, SANEJAMENT I HIGIENE A LA COMUNITAT DE WAWA BAR DE PUERTO CABEZAS-BILWI, que ha tingut quatre fases des de l'any 2015, a través de les quals va aconseguir la cobertura gairebé total de dipòsits d'aigua per a cada família.

El projecte pretén donar suport a la comunitat de Wawa Bar davant el pitjor desastre patit en dècades a la regió, a través d'un pla integral per a la recuperació i la rehabilitació del seu territori històric. Tot i haver estat temporalment en albergs de Bilwi des del primer huracà, la comunitat vol tornar al seu lloc d'origen i reactivar la seva vida i els seus costums segons la seva cultura ancestral.

S'han identificat quatre components, necessaris per enfocar el pla integral i establir les bases d'una reconstrucció ordenada:

1. Reconstrucció d'habitatges i infraestructures comunals
2. Accés a aigua potable i sanejament
3. Mitjans de vida (pesca)
4. Atenció psicosocial a les persones afectades

L'Alcaldia Municipal serà l'encarregada de liderar el procés de treball, ja que es tracta d'un àmbit de competència local, però tindrà l'acompanyament d'organitzacions especialitzades com Water Aid per al component d'aigua i sanejament o Nidia White per a l'atenció psicosocial. Es preveu ampliar l'aliança de treball amb altres actors que puguin aportar valor afegit a el projecte.

El projecte serà executat de manera modular en funció de les capacitats financeres, de manera que s'anirà avançant per fases segons les prioritats detectades des de la pròpia comunitat. El paper dels líders comunitaris serà fonamental a l'hora de determinar les necessitats i les persones que seran beneficiades inicialment: es prendran com a referència aquells grups més vulnerables en el context de postemergència actual.