General

Només l'1% de la població dels països del Sud ha rebut una dosi de la vacuna de la Covid-19

El repartiment desigual i la falta de solidaritat fa impossible una superació global de la pandèmia i accelera l'aparició de noves variants

23 août 2021

El Banc Mundial indica que el 27,6% de la població global ha rebut almenys una dosi de la vacuna de la Covid-19, però dins d'aquesta xifra s'amaga una desigualtat flagrant: només un 1% de la població dels països desfavorits ha rebut una dosi. Des dels inicis de la pandèmia se sap que la Covid-19 requereix una resposta global i conjunta, i l'aparició de noves variants com la Delta ho han evidenciat, però és quelcom que encara queda lluny. 

Els països de renda alta, que representen una setena part de la població mundial, havien reservat més de la meitat de vacunes disponibles el juny de 2021, fet que ha complicat l'adquisició de dosis per part de països amb menys capacitat econòmica. Els Estats Units tenen vacunes per cobrir la seva població dues vegades, el Regne Unit per cobrir-la quatre vegades, i el Canadà cinc. 

Aquesta estratègia de concentració de vacunes, però, no és gens efectiva per eliminar el virus a nivell mundial, ja que els experts indiquen que com més persones hi hagi sense la pauta de vacunació completa més alt serà el risc de que apareguin variants resistents a les vacunes. 

 

El preu de no cooperar 

El juny de 2021 el G7 va decidir fer una donació de 1.000 milions de vacunes als països pobres, però tenint en compte que l'OMS ha pronosticat que calen 11.000 milions de dosis per cobrir la major part de la població mundial, es considera que la donació no és suficient per a generar cap canvi substancial. 

La gran esperança dels països empobrits és COVAX, un organisme que té com a objectiu que la vacuna sigui distribuïda de manera equitativa entre tots els països, però una manca de subministrament fruit de la compra massiva dels països del Nord i de l'auge de casos de l'Índia, gran subministrador de vacunes per COVAX, ha fet que l'organisme no arribi als objectius de vacunar el 20% dels països amb menys recursos. 

Benín, per exemple, ha obtingut 203.000 dosis de la vacuna xinesa Sinovac, suficient per vacunar només l'1% de la població. Hondures ha aconseguit 1,4 milions de dosis d'AstraZeneca, les quals poden cobrir el 7% de la població. 

Àfrica pateix el cop més fort des de l'inici de la pandèmia 

Aquest estiu el continent africà ha viscut un dràstic i perillós augment de contagis per Covid-19, arribant en molts països a les pitjors xifres des de l'inici de la pandèmia. A finals de juliol les dades indicaven que només el 2,2% de la població africana havia rebut almenys una dosi de la vacuna, comparat amb el 50% de la població dels Estats Units. 

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom, va dir que la situació és fruit d'una "falta de confiança, les conseqüències de les quals es veuen ara a l'Àfrica, en vides perdudes que no s'haurien d'haver perdut si els països més rics haguessin permès als països més pobres l'accés a la seva part justa de les vacunes". 

El continent depèn molt de COVAX, ja que la majoria de governs no tenen capacitat per adquirir els vaccins. Fins al moment COVAX ha enviat més de 31 milions de dosis a 46 països africans i espera poder-ne enviar 520 milions més a finals d'any, però segueix sent insuficient. 

Les autoritats sanitàries del continent fa temps que demanen poder fabricar les vacunes per no haver de dependre de les importacions, i no ha sigut fins a l'agost de 2021 que alguns dels laboratoris líders a nivell mundial han començat a treballar amb empreses a Sud-àfrica per iniciar-ne la fabricació al país. 

 

📸 NICEF Ethiopia/2021/ Nahom Tesfaye