General

S'aprova la creació del Centre Català d’empresa i DDHH impulsat per 8.000 entitats

Serà un organisme públic i independent que retrà comptes a la societat civil, al Parlament i al Govern de la Generalitat

06 juillet 2021

Dilluns 5 de juliol es va aprovar al Parlament de Catalunya una proposta de llei pionera al món per crear un organisme d’avaluació de l’impacte sobre els Drets Humans que generen les empreses que operen a Catalunya i a l’exterior. Aquesta proposta va rebre el suport de PSC, ERC, Junts, CUP i Comuns, i ha estat elaborada pel Grup Català d’Empresa i Drets Humans, format per Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, dues plataformes d'entitats del tercer sector de les quals el Fons Català en forma part. 

El futur Centre d’Empreses i Drets Humans vetllarà perquè el procés d’internacionalització de l’economia catalana no generi impactes negatius, especialment als països més empobrits, i serà l'instrument que garantirà la coherència entre les polítiques econòmiques, d'acció exterior i de cooperació internacional. Marco Aparicio, portaveu de les entitats promotores, va apuntar que “el Centre Català d'Empresa i Drets Humans és un organisme públic, independent i amb participació de la societat civil que és únic i necessari”.

El principal objectiu del Centre serà el seguiment i avaluació de l’impacte de les empreses catalanes o transnacionals amb presència a Catalunya sobre els Drets Humans o el medi ambient, a comunitats o regions d’altres països. Aquest organisme públic suposarà un important avenç en la regulació del sector empresarial en matèria de Drets Humans i de defensa del medi ambient. Més de 3.000 empreses catalanes operen a l’exterior, de forma directa o mitjançant més de 7.500 filials.

Les entitats de pau, cooperació i Drets Humans treballem des del 2014 per fer realitat aquest Centre que augmentarà l’impacte estratègic de la política de cooperació internacional i es convertirà en un exemple de coherència de polítiques públiques, tal i com estableix la Llei catalana de Cooperació i la Llei d’Acció Exterior. A més, aquest pas endavant situa a Catalunya com a pionera en la defensa dels Drets Humans i en garantir l'actuació responsable de les empreses transnacionals que operen al territori, tal com s'està sol·licitant des de les Nacions Unides.