General

Viatge a Nicaragua del president del Fons Català per visitar la seu regional i els projectes a terreny

Ruta per El Sauce, San Juan de Limay, San Isidro i Puerto Cabezas, municipis agermanats amb localitats catalanes on hi ha projectes cooperació

16 juin 2021

El president del Fons Català, Isidre Pineda, ha viatjat a Nicaragua per visitar l'oficina regional de l'entitat a Centreamèrica i per conèixer alguns dels projectes que coordina el Fons al país. 

L'objectiu d'aquest viatge és veure de primera mà la feina que es fa a terreny, constatar les necessitats que hi ha al país, poder reactivar agermanaments entre municipis de Nicaragua i Catalunya, i reforçar el paper de la seu a Managua davant les autoritats locals. Ha sigut un viatge de 8 dies en els quals s'han visitat els municipis d'El Sauce, San Juan de Limay, San Isidro i Puerto Cabezas, i s'han celebrat trobades i reunions amb autoritats locals per poder fer un intercanvi de necessitats i d'experiències sobre els diversos projectes.

El Fons sempre ha tingut clar que l'única manera de poder tenir una visió integral i focalitzada de la cooperació descentralitzada a una regió és visitar-la, ja que del contrari es corre el risc de perdre focus i implantar polítiques des d'unes oficines llunyanes que no poden arribar a entendre la situació al país.  

El viatge ha sigut molt profitós i molt important per estrènyer vincles i reforçar el paper de l'entitat a Nicaragua, que està en actiu des de 1996. La relació entre Catalunya i Nicaragua ve de lluny, fet que s'evidencia amb els 43 agermanaments que hi ha hagut des dels anys 80.  A Pineda l'ha acompanyat en la visita Xavier Ruíz, responsable de l'​Àrea d'Amèrica Llatina i de l'Oficina tècnica de Nicaragua del Fons Català.

El Sauce 

En aquest municipi agermanat amb Begues des de 2019 (l'agermanament més recent) que compta amb tres projectes recolzats per la cooperació catalana. El president s'ha reunit amb l'alcaldessa Rosa Amelia Vargas i amb part del seu equip, que l'ha posat al dia de la situació dels projectes i de les necessitats futures que poden sorgir.

- Una llar per a gent gran sense recursos: La majoria de les persones grans són cuidades per les seves famílies però ha anat sorgint la necessitat de tenir un espai on s'atengui a les persones que per algun motiu no tenen família o aquesta simplement no se'n pot fer càrrec. Hi ha hagut casos en el passat de gent gran dormint al carrer però actualment si això passa se'ls acull a l'asil i, sense haver de pagar res, se'ls cuida, se'ls alimenta i se'ls envia a l'hospital si és necessari.

- La construcció d'un hotel per fer que la llar sigui econòmicament autosuficient: La cooperació està pagant els salaris del personal i les despeses de material de la llar d'avis, però per tal que aquesta pugui ser funcional i independent, s'ha optat per construir un hotel els ingressos dels quals aniran destinats al manteniment de l'asil. A El Sauce hi ha poca oferta hotelera i s'espera que aquest hotel, quan estigui acabat, sigui un reclam pel turisme local. 

- La reconstrucció de dos ponts penjants danyats pels huracans Eta i Iota: A finals de 2020 els huracans Eta i Iota van causar importants destrosses a Nicaragua, entre les quals va haver-hi la destrucció de dos ponts a El Sauce que connecten la comunitat amb serveis bàsics com és l'escola. El passat maig es van inaugurar els dos ponts nous reconstruïts. 

 

.

 

San Juan de Limay 

Reunió amb el vicealcalde i la Comissió d'Agermanament l'Esquirol - Limay, i visita al Centre de Desenvolupament Infantil, que acull sense cap cost a un centenar d'infants amb situació de vulnerabilitat. L'agermanament amb l'Esquirol segueix donant suport la part alimentària del centre amb esmorzars i dinars que es cuinen cada dia a l'escola amb productes frescos. 

.

San Isidro 

Municipi agermanat amb Palafolls en el qual la cooperació catalana ha contribuït al manteniment d'una casa materna per a dones de zones rurals que no tenen accés a l'hospital i d'un centre per a joves on es fan tallers i activitats esportives per així contribuir a un entorn saludable i lluny dels conflictes. 

Puerto Cabezas 

Municipi situat a la regió autònoma de la Costa Carib Nord on s'hi troben projectes molt transformadors i necessaris. A més, és on hi ha un dels agermanaments històrics des dels anys 80: Vilafranca del Penedès i Sant Pere de Ribes. 

- Alberg per a dones víctimes de violència masclista: La incidència de la violència masclista a la Costa Carib Nord és molt elevada i només existeix l'assistència que donen les treballadores de l'associació Nidia White. Des de fa anys tenen un alberg destinat a donar un refugi i una recuperació a les nenes i dones víctimes de violència masclista i abús sexual. Allà no només se les cuida fins que aconsegueixen reubicar-les a un altre lloc, sinó que se'ls fa una teràpia integral basada en activitats en grup, relaxació, empoderament i assistència psicològica, i tot des d'una perspectiva multicultural, ja que a la zona hi conviuen comunitats d'ètnies i cultures diverses. 

Per saber-ne més podeu llegir l'entrevista que li vam fer fa uns mesos a la directora de l'associació, Shira Miguel. 

.

 

- Centre d'atenció a la salut mental a víctimes de violència masclista i a persones drogodependents: l'antic espai destinat a l'alberg de dones víctimes de violència masclista s'està convertint actualment en un centre per donar un servei psicosocial a totes aquelles noies i dones que hagin patit abusos. Està en fase de remodelació però ja hi ha una psiquiatra fent atenció diària. 

- Reconstrucció integral de la comunitat de Wawa Bar després de l'impacte dels huracans Eta i Iota: El novembre de 2020 dos huracans van destrossar la comunitat costanera de Wawa Bar, a la Costa Carib Nord, deixant a moltes famílies sense casa, sense cap mitjà de vida ni recursos per tirar endavant. 7 mesos després la zona segueix mostrant les cicatrius d'aquell desastre natural i des del Fons s'estan instal·lant dipòsits d'aigua per tal que puguin emmagatzemar l'aigua de la pluja, i s'estan entregant xarxes per pescar (la professió majoritària a la comunitat) i utensilis per cuinar. 

 

.

 

- Acadèmia de llengua Miskitu: El Miskitu és una llengua indígena que es parla a la comunitat que porta el mateix nom i que té una cultura específica. Fins ara tota la transmissió ha sigut oral, i tot i que existeix l'educació bilingüe, no hi ha cap acadèmia que regeixi les normes gramaticals ni que actuï com autoritat per prendre decisions sobre l'evolució de la llengua. Per aquest motiu, un grup de joves educadors estan determinats a crear una acadèmia de Miskitu, amb el suport de la cooperació catalana, per cuidar l'idioma i la cultura minoritaris i deixar constància escrita de les seves normes. 

Managua

Per poder reforçar la posició del Fons Català de Nicaragua s'han fet reunions amb autoritats locals i nacionals en acabar el viatge, com ara amb l'ambaixador de la Unió Europea o amb l'Instituto de Fomento Municipal (INIFOM), que és l'organisme que regula la feina de les alcaldies del país.  

A més, el president també ha fet una visita a l'Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA), una de les contraparts històriques del Fons amb suport permanent de Girona. Fa anys que aquesta entitat es dedica a l'alfabetització de comunitats indígenes i també contribueix al desenvolupament social, educatiu, sanitari i productiu. 

 

.