General

Litigi estratègic contra Grècia al Tribunal Europeu de DDHH per maltractaments a migrants

L'organització acusa les autoritats gregues d'haver expulsat 200 migrants a bord d'un vaixell de pesca al Mediterrani

26 avril 2021

Legal Centre Lesvos (LCL), organització que proporciona assessorament legal gratuït a totes les persones migrants que arriben a Lesbos, ha posat ja 5 queixes per violacions de drets humans a Grècia arran d'expulsions col·lectives de demandants d'asil. En aquest cas concret, es fa referència a un incident ocorregut els dies 20 i 21 d'octubre de 2020, quan un vaixell que anava en direcció a Itàlia amb prop de 200 migrants va perdre's al Mediterrani vora l'illa de Creta a causa d'un temporal. Els tripulants van demanar ajuda a Grècia, que va respondre amb promeses de rescat que no van complir. El grup de migrants, en el qual hi havia dones embarassades i infants, després de 5 hores d'espera, va ser atacat per "comandaments" vestits en uniformes negres i sense cap insignia, que utilitzaven els vaixells dels guardacostes grecs. 

Segons informa l'organització, els van robar les seves pertinences i els van traslladar a dos vaixells diferents de la Guàrdia Costera Hel·lènica on hi van passar la nit, sense menjar, aigua ni cap assistència mèdica. L'endemà els van abandonar en diversos bots salvavides sense motor a prop de la costa turca, a 200 quilòmetres d'on els havien trobat. Hi ha un vídeo compartit a xarxes socials que mostra l'enfrontament entre el vaixell i els comandaments.

"En aquesta ocasió crida l'atenció el caràcter insidiós i aparentment premeditat de l'expulsió col·lectiva", comenten des de LCL. "Les autoritats gregues van mentir repetidament als passatgers del vaixell de pesca -que trobaven en un estat d'angoixa després d'haver sobreviscut una tempesta i de perdre els subministraments per la borda- intencionada i deliveradament fent-los creure que serien rescatats, però per contra van ser atacats i expulsats cap a Turquia". 

Aquest litigi el lidera un advocat de Legal Centre Lesvos que representa a 11 sirians que es trobaven en aquest grup gran de migrants. L'organització argumenta que les autoritats gregues que van perpetrar l'expulsió van violar el dret a la vida d'aquestes persones, el dret de ser lliure de tortura o tractament inhumà i degradant, el dret a la llibertat i la seguretat, i el dret a la reparació efectiva i la no devolució, tots ells sota els articles 2, 3, 5 i 13 de la Convenció de Drets Humans. 

L'entitat apunta que "Grècia és un dels pocs països europeus que no ha prohibit explícitament les expulsions col·lectives, i el sistema legal grec no ofereix cap recurs penal adequat per reparar la gravetat de les violacions del dret internacional i els Drets Humans, i no té cap interès polític d'investigar aquests crims".