General

10 anys de guerra a Síria: la cooperació municipalista continua treballant amb els refugiats

La crisi humanitària no ha acabat, hi ha prop de 12 milions de persones desplaçades que pateixen vulneració de drets humans

15 mars 2021

Avui es compleix una dècada de l'inici de la Guerra de Síria. Una dècada marcada per la passivitat de la Unió Europea i de l'Estat espanyol, que els ha portat a vulnerar els compromisos d'acollida de refugiats. La campanya Món Local Refugi  del Fons Català vol remarcar el rol fonamental que han jugat els municipis catalans en la gestió de la crisi política de les persones que fugen del conflicte: més de 200 ajuntaments s'han implicat en la resposta d'emergència engegada el 2013.

Durant aquest temps s'han recollit  2.328.881 euros destinats a donar suport a 71 projectes d’Acció Humanitària i d’Educació per la Justícia Global.

Actualment la situació segueix sent molt greu a les portes d'Europa, segueix havent-hi violacions sistemàtiques dels drets humans sense que hi hagi una resposta unitària del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Des de l'inici de les protestes pacífiques contra Al-Assad el 2011, les forces del govern sirià i els grups armats de l'oposició - amb el suport d'aliats internacionals - han dut a terme atacs aeris i terrestres il·legals, tortures, desaparicions i desplaçaments forçats i detencions arbitràries sistemàtiques. 

 

Camp de refugiats sirians (Jordània)
Camp de refugiats sirians a Jordània

 

El resultat d'això ha sigut que, amb una població de prop de 22 milions de persones el 2011, Síria ha quedat buida: hi ha més de 5 milions i mig de refugiats en altres països i 6 milions de desplaçats interns, entre els quals hi ha 2,5 milions d'infants. Segons apunta ACNUR, és la xifra de població desplaçada interna més gran del món. 

La guerra ha deixat el país devastat i la seva població sense recursos i sense els seus drets garantits. És molt important seguir treballant per donar una resposta a totes aquelles persones que s'han vist afectades pel conflicte i que anhelen viure en un territori que els brindi seguretat. El Fons Català i tots els municipis que donen suport a la campanya Món Local Refugi, seguirem concentrant recursos i forces per intentar pal·liar aquesta situació. L'ajuda no pot acabar fins que la població no pugui reincoporar-se a una vida sense violència. 

 

*La responsable de l'àrea d'Emergència, Avaluació i Refugi del Fons Català, Victòria Planas, ha participat al programa matinal de ràdio Sant Boi per explicar els projectes de cooperació municipalista a Síria, la campanya per fer front a la Covid-19, el funcionament de la institució... Pots escoltar-ho aquí a partir del minut 14:33.