General

Nou informe on es documenten crims contra la humanitat a persones migrades al mar Egeu (Grècia)

L'informe ha estat publicat pel Legal Center Lesvos, entitat amb la qual treballa el Fons Català des del 2017

04 février 2021

L'ONG Legal Centre Lesvos, amb la qual treballa el Fons Català a través de diversos projectes, ha publicat un nou informe on s'investiga i documenten desenes de casos de devolucions en calent que està portant a terme el govern grec de forma sistemàtica i violenta. En aquest informe, "Crimes against humanity in the Aegean", l'entitat conclou que la manera de procedir a l'hora de realitzar aquestes expulsions col·lectives és sistemàtica, violenta, posa en perill la vida de les persones migrants i viola els seus drets. L'informe analitza els testimonis de 50 persones que han sigut víctimes de devolucions en calent des del territori grec.

Totes les persones que apareixen a l'informe expliquen que han sigut torturades, agredides i que han rebut un tracte inhumà per part de les autoritats, tant des de terra com al mar. En tots els casos, a més, es van confiscar els seus telèfons mòbils, els diners que portaven i tots els efectes personals. Un cop retornades a Turquia, la gran majoria va patir detencions arbitràries, en alguns casos de fins a tres mesos.

El Legal Center Lesvos explica que les autoritats gregues estan abandonant de forma intencionada a centenars de persones migrades al mig del mar Egeu, en bots i inflables sense motor que no són aptes per navegar. De fet, Lorraine Lette, coordinadora de l'entitat, ja avisava que tot això estava passant en la campanya "Solidaritat a fons" que va engegar el Fons Català el passat estiu:

 

Davant d'aquesta realitat, la resposta del govern grec ha sigut desviar la mirada i negar que aquesta situació s'estigui produint. La pandèmia de la Covid-19 ha impedit que Grècia efectués devolucions de manera "oficial" però, tot i això, aquestes s'han portat a terme igual, però de manera encara més violenta. Amb aquest informe es posa en evidència, un cop més, que el sistema fronterer europeu viola de manera sistemàtica el dret internacional negant l'accés al territori i el dret d'asil, accelerant procediments, portant a terme detencions arbitràries i militaritzant les fronteres.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament treballa amb el Legal Center Lesvos a través de l'entitat La Garriga Societat Civil en dos projectes sobre assessorament, suport legal i acompanyament de persones migrades atrapades a l'illa, que formen part de les campanyes "Món local refugi" i "Món local Covid-19". El suport del municipalisme català s'ha intensificat més durant el darrer any amb motiu de les afectacions derivades de la Covid-19 i, molt especialment, després de l'incendi al camp de persones refugiades de Mòria (també a Lesbos).

Veure l'informe complet (anglès)