EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

CRISI DE FAM AL CAMP DE DESPLAÇATS INTERNS DE BOURKUM-SISSILI

Numéro:
3493
État:
Tancat
Bénéficiaire:
REF - Refugiats, desplaçats, desmobilitzats
Pays:
BURKINA FASO
Continent:
ÀFRICA
Zone géographique:
ÀFRICA
Coût du projet:
25.000,00
Organisme exécutant:
AIGUA PER AL SAHEL
Année d'approbation:
2020
RÉSUMÉ:

A Burkina Faso el 80% de la població viu i menja de l'agricultura. És una agricultura de secà: blat de moro, mill, sorgo. De la collita, que es cull a finals de setembre o a l'octubre, dependrà la seva alimentació i, per tant, la seva vida durant els 12 mesos següents, fins que tornin a plantar i a tenir una nova collita. Aquest període de pluges, que es diu hivernage, és també un període d'escassa nutrició, anomenat període de sudure. Quan ha plogut poc i queda poc aliment l'han de fer arribar fins a l'octubre, en què hi haurà la collita nova,

Al Sahel la fam no només es produeix per manca de pluja. També és una conseqüència de la violència i dels desplaçaments forçats. Des de l'any 2015, Burkina Faso pateix atacs jihadistes, a les regions del nord i de l'est, que procedents de Mali i Níger volen aplicar un islamisme radical. En aquest context, a totes les províncies del nord i de l'est, milers de nens ja no van a l'escola. Un nombre molt important de famílies han deixat els seus poblats i els seus camps i s'han desplaçat cap a altres regions. Hi ha grans camps de desplaçats interns a prop de Ouagadougou. En aquest moment es calcula que hi ha entre 900.000 i 1.000.000 de desplaçats interns en un país amb 20 milions d'habitants.

525 famílies es van veure obligades a fugir dels seus  poblats del nord de Burkina Faso. Varen arribar al sud, a la província de Sissili. Les persones desplaçades es varen instal·lar a unes terres cedides per les autoritats locals de Bourkoun. L'alcalde els ha donat també terres per desbrossar i cultivar. Podran sembrar, però no tindran accés als aliments fins el mes d'octubre. El camp de refugiats, compta també amb un pou d'aigua, contruït amb el suport de l'entitat Aigua pel Sahel.

El projecte vol pal·liar el patiment de 525 famílies, distribuint 525 sacs de 100 kg, un per a cada família, de blat de moro, que els permeti sobreviure i treballar els camps fins la collita.