EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

RESPOSTA D'EMERGÈNCIA ALS EFECTES DE L'HURACÀ ETA A NICARAGUA: FASE DE RECONSTRUCCIÓ

Numéro:
3481
État:
En curs
Bénéficiaire:
PGE - Població general
Pays:
NICARAGUA
Continent:
AMÈRICA
Zone géographique:
CENTREAMÈRICA
Coût du projet:
FINANÇAMENT OBERT
Organisme exécutant:
FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
Année d'approbation:
2020
RÉSUMÉ:

L'huracà Eta va tocar terra com a huracà de categoria 4 el dia 3 de novembre a la Costa Carib Nord, tot deixant al seu pas milers de persones afectades i un paisatge de destrucció amb danys incalculables, especialment a Nicaragua, i també a Hondures i Guatemala, on va entrar com a tempesta tropical amb pluges intenses. L'huracà va afectar sobretot les zones de la costa del Carib Nord, el Pacífic Nord i el Centre de Nicaragua, provocant greus danys en habitatges, infraestructura pública d'educació i salut, vies de comunicació i danys en els mitjans de vida (destrucció/danys dels equipaments dels pescadors, dels cultius i de la infraestructura comercial, pèrdues de reserves d'aliments), danys en els sistemes d'energia i de proveïment d'aigua i aïllament temporal d'àrees habitades. 

Segons informa el SINAPRED (Sistema Nacional para la Prevención, Mitigación y Atención de Desastres), 2 milions de persones han estat exposades a l'huracà Eta. El Govern ha evacuat 71.145 persones, de les quals 47.297 estan albergades en 325 centres de refugi. 

Per tal d'avaluar els principals efectes de l'huracà i les necessitats del territori, el responsable de l'Oficina tècnica a Nicaragua del Fons Català, en coordinació amb l'Alcaldia de Puerto Cabezas-BIlwi, ha visitat les zones més afectades per fer un primer informe de necessitats sobre el terreny. En la visita, ha detectat que una de les zones on l'impacte de l'huracà va ser més destructiu és la comunitat de Wawa Bar, a la costa del Carib Nord, que ha quedat totalment arrasada. Això ha provocat que unes 300 persones que es van quedar a la comunitat durant el fenomen ara estiguin al ras o refugiades sota les restes de casa seva, i n'hi hagi més d'un miler que van ser evacuades  que ara estan allotjades en albergs perquè s'han quedat sense llar i sense pertinences. Als albergs, la situació és preocupant per la manca d'espai suficient per a totes les famílies, en un context de pandèmia, i el perill d'inseguretat alimentària. L'huracà també ha afectat alguns projectes finançats per ajuntaments catalans i gestionats pel Fons Català al territori, com per exemple, els 315 dipòsits d'aigua construïts a través del projecte 2773, que han resistit parcialment però alguns han quedat danyats per la força del vent i l'aigua.

És per això que des del Fons Català, en la línia d'impulsar el treball de recuperació amb enfocament municipalista i territorial, es canalitzarà el suport al territori a través de les autoritats locals i les entitats especialitzades que estan treballant a la zona afectada, mitjançant respostes de reconstrucció que inclouran diferents components. Davant la magnitud del desastre a Wawa Bar, caldrà engegar un pla integral amb les autoritats locals i regionals que inclogui la reconstrucció d'habitatges i sistemes d'aigua potable, la reposició i la reactivació de mitjans de vida i l'atenció psicosocial de les persones que han d'afrontar les pèrdues i el procés de recuperació comunitari, familiar i individual.