General

Llibertat de premsa al Sàhara Occidental: informe de Reporters Sense Fronteres

Presentació i taula rodona online sobre l'informe "Sàhara occidental: un desierto para el periodismo" al canal de youtube del Fons Català

27 novembre 2020

Aquest dijous, 3 de desembre, a les 10:30h es farà la presentació de l’informe “Sàhara Occidental: un desierto para el periodismo”, sobre la llibertat de premsa al Sàhara occidental, elaborat per Reporters Sense Fronteres (RSF). La presentació anirà acompanyada d’una taula rodona on participaran diversos periodistes amb experiència al Sàhara Occidental, que explicaran les seves vivències al territori.

Actualment, estem vivint un greu episodi d’escalada militar del conflicte entre el Marroc i el Front Polisario i hem pogut veure com els mitjans de comunicació tornaven a fer-se ressò d’aquest conflicte oblidat, que poques vegades te espai a la premsa, ni espanyola ni internacional. Si en el cas de la premsa espanyola parlem de desatenció a l’hora de cobrir el conflicte sahrauí, pel que fa a la llibertat de la informació al Sàhara Occidental hem d’assenyalar les dificultats per fer periodisme fruit de la repressió i la censura que opera el Marroc al territori. En efecte, el Marroc ocupa  el lloc 133è sobre 180 països pel que fa a la llibertat de premsa en el món -l’Estat espanyol n’és el 29è- segons el rànquing que Reporters Sense Fronteres (RSF) prepara cada any.

Aprofitant també que aquest any es compleixen 45 anys de la Marxa Verda i 10 anys del desmantellament de Gdeim Izik, el campament de la dignitat a l’Al-Aaiaun (que encara compta amb activistes sahrauís detinguts), la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) ha volgut portar la presentació d’aquest informe a Catalunya. El dret a l’accés i a la difusió de la informació esdevé més important que mai en aquest context bèl·lic a un territori abandonat i oblidat des de fa més de 40 anys.

L’acte es podrà veure de manera online a través del canal de Youtube del Fons Català, dijous 3 de desembre, de 10:30h a 12h.

Programa

10:30 Presentació institucional. A càrrec de Gemma Aristoy, presidenta de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) i regidora de Sant Cugat del Vallès

10:35 La llibertat de premsa al Sàhara Occidental: presentació de l’informe “Sáhara Occidental: un desierto para el periodismo”. A càrrec d’Edith Rodríguez Cachera, autora de l’informe, periodista i vicepresidenta de Reporters Sense Fronteres Espanya.

10:55 La cobertura periodística de la Marxa Verda (1975). A càrrec de Pablo Ignacio de Dalmases, historiador i periodista, director de RNE i TVE a Al-Aaiun el 1975, i autor de nombrosos llibres sobre el Sàhara Occidental.

11:05 La llibertat d’informar des del Sàhara. A càrrec de Yolanda Sobero, periodista i autora del llibre “Sáhara: memoria y olvido” (2010) i del documental “Voces y silencios del Sáhara” (2010)

11:15 L’impacte comunicatiu del desmantellament de Gdeim Izik (2010). A càrrec d’Ebbaba Hameida, periodista i activista sahrauí, i membre de la Junta Directiva de Reporters Sense Fronteres Espanya.

11:25 Torn obert de preguntes