General

El Fons Català obre una campanya d'emergència per donar resposta als efectes dels huracans Eta i Iota

Ens huracans Eta i Iota deixa efectes devastadors a la costa del Carib Nord de Nicaragua, especialment a la comunitat de Wawa Bar

10 novembre 2020

Els huracans Eta i Iota ha deixat fins ara milers de persones afectades, a més d'un paisatge de destrucció amb danys encara incalculables. Els efectes han sigut especialment importants a Nicaragua, Hondures i Guatemala, però també ha tingut afectacions a Costa Rica, Panamà, El Salvador, Mèxic, Cuba i els Estats Units.

Eta va arribar dimarts passat a Nicaragua com un potent huracà de categoria 4 i es va anar afeblint al tocar terra fins a esdevenir depressió tropical. A Nicaragua, va afectar especialment a la costa Nord del Carib, el Pacífic Nord i el Centre del país, provocant greus danys en habitatges, escoles, centres de salut i vies de comunicació. Les inundacions i crescudes de rius també han causat afectacions a la producció agrícola de les comunitats.

És per això que des del Fons Català, en la línia d’impulsar el treball de recuperació amb enfocament municipalista i territorial, obre la campanya d'emergència de resposta als efectes dels huracans Eta i Iota, amb el suport de les autoritats locals i les entitats especialitzades, i fa una crida a tots els ens municipals i supreamunicipals a sumar-s'hi i aportar per pal·liar les necessitats detectades al territori.  

comunitat abans i després de l'huracà

La comunitat de Wawa Bar de la costa del Carib Nord, una de les zones més afectades

La costa del Carib Nord ha sigut una de les zones que ha registrat pitjors conseqüències. La gran majoria d'afectacions han sigut d'infraestructura, especialment a les comunitats de Haulover, Wawa Bar, Karatá i Whounta Bar. D'aquestes, la comunitat de Wawa Bar és la que s'ha emportat la pitjor part.

La imatge de la comunitat de Wawa Bar és impactant, segons explica en Xavier Ruiz, i la destrucció és quasi total. La gran majoria de cases han quedat derruïdes totalment, i les poques que queden mig en peu, han perdut el sostre. Durant tot el pas de l'huracà, la comunitat va patir inundacions que van convertir la zona en un gran riu que s'emportava tot el que trobava al seu pas: arbres, parts de l'església, cases i altres infraestructures.

Això ha provocat que més de 300 persones que vivien a la comunitat ara estiguin al ras o refugiades sota les restes de les seves cases, a més del miler de persones que estan allotjades en albergs perquè s'han quedat sense la seva llar i les seves pertinences. Als albergs, la situació és preocupant per la manca d'espai suficient per a totes les famílies, en un context de pandèmia, i el perill d'inseguretat alimentària. L'huracà també ha afectat alguns projectes del Fons Català al territori, com per exemple, als dipòsits d'aigua del projecte 2773, que han quedat mig tombats per la força del vent i l'aigua.

dipòsits aigua abans i després de l'huracà

Davant la magnitud del desastre a Wawa Bar, el Fons Català preveu iniciar un pla integral amb les autoritats locals i regionals que inclogui la reconstrucció d’habitatges i sistemes d’aigua potable, la reposició i la reactivació de mitjans de vida i l’atenció psicosocial de les persones que han d’afrontar les pèrdues i el procés de recuperació comunitari, familiar i individual. Des del Fons Català de Cooperació es segueix treballant per seguir recollint dades sobre el terreny. Des del passat divendres, s’ha visitat diferents comunitats de la costa del Carib Nord (Bilwi, Karatá, Wawa Bar, Tuapí, Krukira, Kuakil i Nidia White) i s’han fet reunions amb els respectius governs locals i entitats del territori.

equip FCCD i water Aid

Més informació: