General

Trobada per conèixer com la pandèmia està condicionant la defensa dels Drets Humans

Activistes de tot el món ho explicaran aquest dilluns en una trobada virtual organitzada per Ciutats Defensores dels Drets Humans

06 novembre 2020

Ciutats Defensores dels Drets Humans organitza el dilluns 9 de novembre la trobada virtual "Defensors i defensores de drets humans davant la pandèmia: amenaces, reptes i resistències". Aquesta jornada vol ser un espai d'anàlisis, reflexió col·lectiva i de posada en comú de reivindicacions, propostes i reptes entre defensors i defensores de drets humans, especialistes, entitats i institucions, que treballen per la defensa dels drets humans, a escala global i local en l'actual context de la Covid-19.

La inscripció per aquesta sessió en línia que s'iniciarà a les 12.30 h (durada de 90 minuts) és gratuïta (inscripció). La Relatora Especial de les Nacions Unides, Mary Lawlor, obrirà la jornada parlant sobre la situació dels defensors i defensores dels drets humans.

Posteriorment es podrà conèixer el testimoni d'alguns dels defensors que debatran sobre com la pandèmia està servint per mutilar alguns drets bàsics. Posem el focus en l'actuació d'alguns d'aquests defensors que participen en la trobada.

Maria Sol Taule és una advocada que defensa persones que no tenen recursos econòmics, especialment activistes i persones defensores dels drets humans que són acusades de falsos càrrecs i pateixen greus vulneracions de drets humans a Filipines. La greu situació de vulneració de drets humans que viu el país està sent investigada actualment pel Tribunal Penal Internacional. Des de l'any 2016 han estat assassinades prop de vint-i-set mil persones, la majoria executades extrajudicialment.

Ruth Mumbi és una activista pels drets humans de Bunge La Wamama Mashinani. És una de les promotores d'una plataforma que va néixer a Kènia després de les traumàtiques eleccions del 2007. Es va crear amb la determinació que les dones podien jugar un paper primordial en la reconciliació i en la recerca de fórmules per a la pau Mumbi ha suportat desnonaments, violacions i humiliacions, que no li han minat la força per a sortir al carrer a protestar.


Danilo Chammas és un advocat i defensor de drets humans que coordina l'equip legal de l'organització brasilera Justiça nos Trilhos. Treballa per abordar les violacions de drets humans i mediambientals comeses per empreses mineres i siderúrgiques, principalment per la multinacional Vale. Lluitant per evitar la desforestació, contaminació de l'aire, la terra i l'aigua, especialment dels rius, a l'Amazònia que amenaça els cultius i la supervivència de la gent.

 

Es poden recuperar testimonis de diferents defensors al canal de Youtube de Ciutats Defensores (clica)

La jornada també comptarà amb una segona taula per conèixer experiències de suport als defensors i defensores dels drets humans amb Carme Gual, directora de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Montse Carrillo, d'Entrepobles i la Xarxa Teixint Resistències per les defensores d'Amèrica Llatina i Míriam Garcia, responsable de sensibilització de Brigades Internacionals de Pau – Estat Español (PBI).

Ciutats Defensores dels Drets Humans és una iniciativa de 27 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes com el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El seu objectiu és donar a conèixer la tasca que realitzen aquests defensors i conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. Cada any, diversos defensors viatgen a Catalunya per explicar la seva tasca. Aquest any, la pandèmia ha obligat a suspendre les visites i fer activitats virtuals.