General

El director de l'AECID es compromet a treballar amb els fons el nou model de cooperació

Representants de la CONFOCOS es va reunir amb Magdy Martínez Solimán, nomenat aquest estiu

22 octobre 2020

El nou director de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Magdy Martínez Solimán, s'ha compromès a fomentar i propiciar la participació dels diferents fons de cooperació territorials en els espais de concertació de la cooperació estatal. Així ho va expressar en la reunió que va mantenir dimarts amb representants de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS) i on hi van participar representants dels diferents fons que agrupa. En representació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) hi va intervenir la seva vicepresidenta i presidenta de CONFOCOS, Núria Parlon i el director, David Minoves.

Martínez Solimán va explicar que s'està plantejant la reforma del sistema de cooperació més important des dels anys 80 que ha d'implicar "l'arc parlamentari més plural i ampli possible" però també "el conjunt d'actors de la cooperació" que són part de l'acció exterior "amb la seva pluralitat i diversitat, actors multinivell...". L'actual llei que regula les polítiques de cooperació data del 1998 i ha quedat desactualitzada perquè no contempla aspectes destacats de l'acció de cooperació exterior com el marc actual de relacions, l'agenda 2030 i "ni tan sols el vincle entre cooperació al desenvolupament i acció humanitària" va explicar el director de l'AECID.

La presidenta de CONFOCOS i vicepresidenta del FCCD, Núria Parlon va presentar a Martínez Solimán la composició i marc de treball actual dels fons i va desglossar la tasca que realitza la cooperació descentralitzada municipalista. La proximitat d'aquests ens amb la ciutadania ha de contribuir, segons Parlon, "a contrarestar els discursos contra la cooperació" que determinats sectors volen articular i va destacar àmbits importants de la seva acció com la cooperació tècnica, els ODS o l'agenda 2030.