General

La CONFOCOS vol ser un agent actiu en el nou model de cooperació estatal

Núria Parlon, vicepresidenta del FCCD i presidenta de CONFOCOS, s'ha reunit amb la secretària d'Estat, Ángeles Moreno Bau

13 octobre 2020

La vicepresidenta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) i actual presidenta de la CONFOCOS, Núria Parlon, s'ha reunit aquest dimarts, 13 d'octubre, amb la secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Ángeles Moreno Bau. L'objectiu de la reunió era presentar la nova etapa que ha engegat aquesta confederació formada per 9 fons de l'Estat espanyol. Parlon ha explicat a Moreno que CONFOCOS vol ser en un actor clau en el nou model espanyol de cooperació al desenvolupament. En aquest sentit li ha fet saber la seva voluntat de tenir-hi un paper proactiu.

En la trobada, Moreno s'ha compromès a treballar perquè la CONFOCOS tingui interlocució permanent amb agents de la cooperació estatal com l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) o la Direcció general de Polítiques de Desenvolupament Sostenible (DGPOLDES). En aquest sentit la presidenta de la confederació vehicularà una proposta que doni als fons un paper actiu en la cooperació espanyola, ara, que s'està en debats polítics per fer-ne una actualització, adaptant-la a les noves realitats.

Nuria Parlon ha presentat que el nou rol que volen que tingui la CONFOCOS que ve avalat pels 30 anys d'existència i per la seva expertesa en camps com la contribució econòmica, la cooperació tècnica, la capacitat d'avaluació..,, i pel paper destacat que té la cooperació descentralitzada municipalista. En aquest sentit creu que els coneixements de les administracions locals en temes com la gestió de serveis públics, el desenvolupament rural o la gestió de l'aigua són claus en aquest nou plantejament que es vol fer.

A causa de la pandèmia de la Covid-19 la reunió entre la CONFOCOS i la secretària d'Estat s'ha fet via telemàtica.

CONFOCOS. EL TREBALL CONFEDERAT DE NOU FONS

La CONFOCOS va néixer 1995 i té com a objectius contribuir a impulsar la cooperació descentralitzada dins i fora dels àmbits territorials i en aquesta nova etapa que s'ha iniciat fa uns mesos vol ser una interlocutora davant les institucions estatals, europees i internacionals. Els 9 fons que l'integren representen a 1149 entitats locals que el 2019 van destinar a cooperació 15,3 MEUR.

Actualment en formen part l'Euskal Fondoa. Asociación de Entidades Locales Vascas Cooperantes, el Fons Valencià per la Solidaritat, el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, el Fons Menorquí de Cooperació, el Fondo Galego de Cooperación e Solidariedade, el Fondo Andaluz de Municipios para la Solidaridad Internacional, el Fondo Extremeño Local de Cooperación al Desarrollo i el FCCD.