General

El municipalisme català reclama la reubicació urgent i l’acollida digna de les persones refugiades

Posicionament del Fons Català i els seus socis amb motiu de l'incendi a Mòria, a l'illa grega de Lesbos

28 septembre 2020

L'incendi al camp de Mòria, a Lesbos (Grècia), de la passada setmana no només ha deixat prop de 13.000 persones al ras, sense tenir accés a aliments bàsics, aigua i serveis de salut, també ha posat a l'agenda, un cop més, la vulnerabilitat i la violació de drets de les persones que malviuen atrapades a les illes gregues, a presons a cel obert. Una tragèdia anunciada per moltes entitats que, des de fa temps, avisen de la delicada situació que s'estava generant als camps, especialment en un context de pandèmia mundial com l'actual.

La solució del govern grec a aquesta crisi provocada per l'incendi ha sigut la construcció d'un nou camp de refugiats tancat, totalment contrari a les polítiques vigents d'asil i que viola els drets internacionals. La resposta no ha trigat a arribar per part de les persones refugiades, que es neguen a tornar a tancar-se i fa dies que reclamen els seus drets bàsics: la llibertat de moviment i la reubicació urgent. Uns drets que els governs de la Unió Europea van acordar garantir fa quatre anys i que, des de llavors, han incomplert barrant les seves fronteres, negant el dret d'asil i, en definitiva, aplicant polítiques de contenció que deixen a milers de vides al marge. La situació ha empitjorat amb l'arribada de la Covid-19, que ha servit com a excusa per al govern grec per incrementar les devolucions en alta mar i efectuar detencions il·legals i expulsions col·lectives sense cap mena de procediment legal, en molts casos fent ús de la força.

Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i el municipalisme català, veiem amb preocupació aquesta situació. Per tal de donar una resposta efectiva i pal·liar el patiment de les persones atrapades a Lesbos, el Fons Català estem desenvolupant projectes a l'illa de Lesbos de la mà de l'entitat La Garriga Societat Civil i el Legal Centre Lesvos, en el marc de les campanyes Món Local Refugi i Món local Covid-19. També s'està fent una identificació de necessitats segons el context actual per tal de detectar propostes adaptades a la nova conjuntura.

Els ajuntaments, institucions supramunicipals i associacions municipalistes de Catalunya seguim ferms en el nostre compromís d'atendre, socórrer i acollir les persones refugiades, respectant els drets fonamentals d'asil i protecció internacional. Per aquest motiu, reclamem:

  • La reubicació urgent de totes les persones que es troben a Mòria i els compliments dels acords de reubicació i reassentament de la UE.
  • L'acollida digna de totes les persones refugiades que busquen una vida millor a Europa, que compti amb el pressupost necessari perquè els municipis catalans puguin garantir-la.
  • Que es garanteixin vies d'accés a la protecció internacional legals i segures en països d'origen i trànsit.
  • El compromís del govern espanyol a participar en la reubicació efectiva dels milers de persones refugiades del camp de Mòria, tal com ja ho han fet altres estats europeus.
  • Que el govern espanyol assumeixi la seva responsabilitat acceptant íntegrament les quotes de persones reubicades i reassentades que li corresponen de manera immediata.
     

📸 Médicos Sin Fronteras - Moria: la vergüenza de Europa