General

25 anys de la massacre de Srebrenica

El Fons Català va organitzar actes a 42 municipis de Catalunya per demanar la pau als Balcans

11 juillet 2020

La matinada de l’11 de juliol de 1995 una columna de milicians ocupaven Srebrenica, un poble de muntanya situat a l’est de Bòsnia. Aquest poble havia estat declarat per les Nacions Unides com a enclavament segur, estava custodiat pels cascos blaus i recollia a desenes de milers de desplaçats per la guerra. Aquella matinada, els cascos blaus van abandonar el lloc, les dones i els nens van ser obligats a sortir mentre que els homes, grans i joves, es van quedar al poble. Tenia lloc així, la massacre de Srebrenica, on van morir assassinats més de 8000 persones davant la inacció i el silenci dels governs europeus. Avui, 25 anys després, se segueixen identificant víctimes que són lliurades als seus familiars per a poder realitzar l’enterrament.

home abraça tomba Srebrenica

CONCERT PER SARAJEVO I MÚSICA PER LA PAU

Dos anys abans, un 18 de juliol de 1993, el municipalisme català, de la mà del  Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, en col·laboració amb l’organització "Música per la Pau" demanaven la pau als Balcans amb un concert simultani celebrat a 42 municipis d’arreu de Catalunya: Concert per Sarajevo. La idea de fer aquest gran acte coordinat va estar inspirada per la figura d’en Vedran Smailovic, un violoncelista que cada matí es posava el frac dels concerts i sortia als carrers de Sarajevo per tocar l’Adagio de Tomaso Albinoni. Aquest fet, motiva a un conjunt de persones dedicades principalment a la música a formar el col·lectiu de "Música per la Pau", com a resposta organitzada per reclamar la pau als Balcans.

Concert a tarragona i cartell

Quan la iniciativa arriba a Catalunya, el Fons Català la rep amb els braços obert i s’inicia, així, l’organització d’un dels moments clau de la història de la institució. Aquell 18 de juliol a les 12h del migdia, sonava de manera simultània a 42 municipis diferents l’Adagio de Tomaso Albinoni, entre d’altres cançons incloses en el repertori dels concerts, amb l’objectiu de recaptar fons per reconstruir l’Orquestra Simfònica de Sarajevo i donar suport a quatre hospitals bosnians. 

Notícia a El Periódico
 

📸 Francesc Parés (Llumull Accions Audiovisuals)