EME - Ajuda d´emergència-ajut humanitari

RESPOSTA A LA CONTINGÈNCIA SANITÀRIA GENERADA PER LA COVID19 ALS ALTOS I A LA COSTA DE CHIAPAS

Numéro:
3471
État:
Tancat
Bénéficiaire:
IND - Grups indígenes
Pays:
MÈXIC
Continent:
AMÈRICA
Zone géographique:
AMÈRICA DEL NORD
Coût du projet:
19.800,00
Organisme exécutant:
IDESMAC-INSTITUTO PARA EL DESARROLLO SUSTENTABLE EN MESOAMÉRICA
Année d'approbation:
2020
RÉSUMÉ:

La regió de Los Altos de Chiapas és, amb la regió Selva, una de les que concentra la major densitat de població rural i indígena de Chiapas: més del 90% dels habitants pertanyen a les ètnies tseltal i tsotsil. Les comunitats de La Sierra i Costa de Chiapas duen a terme activitats orientades a la producció de cafè, milpa i ramaderia (a la part alta); pesca, ramaderia i prestació de serveis turístics (a la part baixa), la qual cosa constitueix el suport diari de les famílies. L'emergència sanitària per la COVID-19 ha significat per a les comunitats rurals la pèrdua de les seves fonts d'ingrés, particularment per als que es traslladen a les capçaleres municipals a cercar feina, així com pels temporers que es desplacen a la frontera nord de Mèxic per a la collita de productes agrícoles. Per als que presten un servei, el tancament dels centres turístics ha implicat la suspensió dels seus treballs. La contingència afecta de manera particular els que no compten amb un suport governamental, ja que no disposen d'ingressos extra que els permetin fer front a la pandèmia.
 
Les comunitats rurals i indígenes són altament vulnerables als efectes de la COVID-19, perquè no tenen els mitjans necessaris per fer front a la contingència. Serveis públics deficients estan associats a la situació que es viu a les comunitats. l'accés a l'aigua i l'accés a la salut han repercutit en l'increment dels casos confirmats a Chiapas. Això, juntament amb la pèrdua d'ocupació i el retorn dels treballadors temporals complica el panorama postcovid-19.
 
La resposta d'emergència contempla la implementació de cinc horts comunitaris (de 30x30 m2) als municipis de Tonalá, Pijijiapan, Pantelhó i San Juan Cancuc i Santiago La Pineda, gestionats per grups de 20 dones vinculades a les Unitats Agrícoles Industrials per a la Dona (UAIM) i el suport a la cadena productiva tèxtil als municipis de San Juan Cancuc i Pantelhó, mitjançant l'elaboració i la comercialització de bruses i bufandes .
 
Els resultats esperats són: promoure la producció d'aliments a les comunitats, que garanteixin el proveïment a curt, mitjà i llarg termini; oferir productes sans a almenys 600 persones als menjadors comunitaris; generar 100 llocs de treball locals per dinamitzar l'economia i el suport mutu a través de xarxes comunitàries solidàries.
 
Les persones subjecte de drets són fonamentalment dones caps de família per a les quals el projecte representarà un suport per alimentar les famílies, a través de la producció, també com la generació d'ingressos per a l'adquisició d'altres productes.

La crisi sanitària mundial per la presència de la Covid-19 ha implicat la reducció de múltiples activitats, la qual cosa, sens dubte, es veurà reflectida a les comunitats indígenes durant els propers mesos. És necessària la generació d'accions de resiliència postemergència que permetin assegurar l'alimentació a les comunitats, particularment de les nenes, nens, ancians i dones, població més vulnerable que depèn majoritàriament dels ingressos dels homes adults i joves migrants.