General

L'Assemblea General del FCCD aprova el Pla Estratègic 2020-2023

El document marc aposta per adaptar l'actuació al nou escenari generat per la Covid-19, vol reivindicar i potenciar la importància de la cooperació i aconseguir més recursos

15 juin 2020

La 42a. Assemblea General del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) ha aprovat aquest dilluns, 15 de juny, el Pla Estratègic 2020-2023. La totalitat del plenari amb dret a vot ha donat suport a les línies de treball proposades pels pròxims anys on s'aposta per adaptar l'actuació al nou escenari internacional generat per la Covid-19, reivindicar i potenciar la importància de la cooperació al desenvolupament i aconseguir nous recursos que potenciïn la viabilitat de la institució, procedents d'institucions europees i internacionals. A causa del coronavirus, l'assemblea s'ha realitzat per via telemàtica.

El president del FCCD, Isidre Pineda, ha destacat que el Pla Estratègic 2020-2023 aprovat ha estat un document viu que "s'ha adaptat al nou escenari" i que ha rebut múltiples aportacions. En aquest sentit ha dit que la pandèmia és la mostra de la necessitat "de l'acció global" per la que aposta el FCCD on es fa més evident que "a tots ens afecta allò que també passa a l'altra punta del món". Pineda aposta per fer del FCCD sigui una eina de serveis als ajuntaments socis, amb una estructura de funcionament adaptada a les necessitats actuals, amb dinàmica que vagi generant nous projectes, reforçant l'acció sobre el terreny amb les oficines del Senegal i Nicaragua o fent una aposta per la comunicació i conscienciació de la població. El president de l'ens és conscient que el panorama actual pot condicionar un dels objectius del mandat: augmentar el nombre d'ajuntaments que destinen el 0,7% dels pressupostos municipals a cooperació internacional.

UNANIMITAT PER APROVAR LA MEMÒRIA DE 2019 I L'ACTUACIÓ I PRESSUPOST PEL 2020

L'Assemblea General també ha aprovat les línies d'actuació i el pressupost per l'exercici 2020. En destaca la campanya "Món Local Covid" per mitigar els efectes de la pandèmia sobre els països del Sud. S'actuarà en projectes que "facilitin l'accés a la salut, a l'aigua, al sanejament i la higiene o per garantir l'accés a la informació i al refugi digne", tal com ha explicat el director del FCCD, David Minoves. La campanya no estarà focalitzada en un territori concret sinó que posarà el focus en els projectes que ja executava el FCCD i s'han vist afectats per la pandèmia. La tresorera i regidora de Cooperació de Sant Boi de Llobregat, Alba Martínez, ha presentat el pressupost que serà d'uns 3, 7 milions d'euros, un 8% més que el pressupost del 2019.

En el plenari també s'ha aprovat la memòria d'activitats i la liquidació econòmica del 2019. La secretària i alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, ha repassat el treball de les diferents àrees. En l'exercici passat es van iniciar 113 projectes nous i se'n van tancar un total de 60. L'exercici econòmic s'ha tancat amb un superàvit de 58.074, segons ha informat la tresorera del FCCD.

La vicepresidenta del FCCD, Núria Parlón també ha explicat en l'Assemblea General la potenciació que es vol fer de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaridad (CONFOCOS) que ella mateixa presideix des del febrer. En aquest sentit s'ha mostrat optimista en què es converteixi en un vertader agent per la cooperació i un interlocutor amb l'administració estatal.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé ha fet la intervenció d'obertura del plenari. El titular de la conselleria ha destacat la importància del municipalisme que, un cop més, amb la pandèmia de la Covid-19 torna a fer "un sobreesforç". En aquest sentit ha subratllat la importància de seguir apostant per la cooperació que "ara és més important que mai". Un dels reptes d'aquesta crisi global, ha assegurat, serà la capacitat de treballar en xarxa "tasca que molt bé fa el FCCD". En aquest sentit ha destacat l'aposta del Govern de la Generalitat de Catalunya per potenciar la cooperació i ha destacat l'augment dels ajuts en aquest àmbit d'acció.