General

Comunicat del FCCD en relació amb la pandèmia del Covid19

L'organisme cancel·la l'activitat a la seva seu i reflexiona sobre els efectes més severs que una pandèmia pot tenir en els més desafavorits

14 mars 2020

Atenent les recomanacions de les autoritats sanitàries el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) cancel·la tota activitat a la seva seu les dues pròximes setmanes i durant tot el temps necessari, garantint el seguiment dels diferents projectes de cooperació i solidaritat mitjançant teletreball. Així mateix, el FCCD seguirà les recomanacions de les autoritats sanitàries amb la voluntat de facilitar la tasca dels professionals de la salut pública, i es posa a disposició de les administracions locals i les autoritats per col·laborar en tot el que se’l requereixi.

Des del FCCD fem una crida a no incrementar ni contribuir a l’alarmisme, i ens comprometem a actuar generant una consciència col·lectiva de prevenció i contenció vers els col·lectius més vulnerables a casa nostra i arreu del món.

Per altra banda, des del FCCD volem recordar que aquesta situació excepcional que vivim afecta a milions de persones a tot el planeta, algunes de les quals viuen en països amb sistemes de salut precaris i amb pocs recursos per garantir l’atenció mèdica necessària. Però aquesta afectació desigual no només s’esdevé en latituds llunyanes, sinó que impacta en poblacions víctimes de vulneració de drets a Europa mateix, com la que malviu confinada dins dels camps de refugiats de Grècia o d’altres països, en situacions d’insalubritat.

Pandèmies com la del Covid19 ens permeten entendre millor que cal afrontar els reptes globals actuant no només sobre els efectes sinó també sobre les causes, i que cal garantir sistemes universals d’accés a la salut arreu del món. La lluita contra les malalties infeccioses greus necessita una major inversió en recerca i desenvolupament per a disposar de diagnòstics i de tractaments adequats, també per aquelles malalties infeccioses que afecten països empobrits.

Malalties infeccioses com l’VIH/sida, la malària i la tuberculosi, així com les malalties de transmissió sexual o malalties oblidades (la tripanosomosi, la leishmaniosi i la lepra, entre altres) tenen un impacte letal en molts països i no disposen d’inversions necessàries. Aquest repte global només es pot encarar des de la col·laboració, la cooperació i la solidaritat. Per això cal actuar a nivell local i també a nivell global mitjançant la #cooperació al desenvolupament, car tots estem interconnectats i tard o d'hora ens pot acabar afectant.