General

Jornada a Barcelona per analitzar el futur d'Haití i la cooperació internacional en aquest país caribeny

"Haiti, now or never" es fa aquest divendres 6 de març al Museu d’Història de Barcelona

03 mars 2020

Deu anys després del gran terratrèmol, Haití segueix sense recuperar-se. Drops & Oceans i l’Institut Haitià per l’Observatori de les Polítiques Públiques (INHOPP), amb la col·laboració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), organitzen el divendres 6 de març al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) la jornada "Haiti, now or never". Conferències i debats per analitzar el futur d'Haití i de la cooperació internacional en aquest país caribeny. La inscripció per a la jornada és gratuïta (clica aquí).

Després del devastador terratrèmol del 12 de gener de 2010, milers de famílies es van traslladar a campaments amb l'esperança de trobar un lloc on viure. Deu anys després encara avui sobreviuen sense serveis bàsics en llocs a on tot ha quedat a mig fer. Són la cara del fracàs i la ineficiència dels governs haitians, però també de les limitacions de la comunitat internacional per donar-hi resposta. Però la societat civil ha començat a organitzar-se conscient, ara, que el futur del país només depèn de la seva gent. 

EXPLICAR LA SITUACIÓ ACTUAL I LES PERSPECTIVES DE FUTUR D'HAITÍ

Les primeres intervencions aniran a càrrec de David Minoves, director del FCCD i Anna Ayuso, investigadora sènior per a Amèrica Llatina del CIDOB, que donaran pas a la conferència central, amb Fritz Alphonse Jean, economista haitià de prestigi, autor de llibre "Haïti, une économie de violence" i actual president de l'INHOPP. Fritz Jean ha estat governador del Banc de la República d'Haití i degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Polítiques de la Universitat Notre Dame a Haití, així com president de la Cambra de Comerç del Departament Nord-est.

Royston Braganza, CEO de Grammen Capital Índia, obrirà el segon bloc de la jornada, que té com a títol "Actors per la reconstrucció del teixit econòmic i social". Grameen Capital va rebre l'any 2006 el Nobel de la Pau pels seus esforços en la promoció del desenvolupament social i econòmic a través de microcrèdits per als més desfavorits. Aquest segon bloc també inclou les intervencions de Jaume Sanpera, CEO de l'empresa tecnològica Sateliot, amb la xerrada titulada "Leapfrogging, el gran salt tecnològic cap al desenvolupament" i Marta Arias, reportera i responsable de Comunicació de Revista 5W, amb una reflexió sobre "Els mitjans de comunicació i els conflictes oblidats (o silenciats?)".

Ja dins del tercer bloc de la jornada i sota el títol "Nous reptes de la cooperació", s'organitzarà una taula rodona sobre el futur de la cooperació, amb la participació de Rosa Parés, cooperant a Haití durant 25 anys; Victòria Planas, responsable de l'Àrea d'Emergència, Refugi i Unitat d'Avaluació del FCCD; Amàlia Torres, consultora de l'Organització Internacional per les Migracions (OIM) Ginebra i amb 5 anys d'experiència a Haití com a Officer de Gestió de Camps de Desplaçats amb l'OIM; Resti Ramos, responsable d'Estratègia i Innovació d'Educo i Jean Gerard Jeanty, fundador de l'associació Ayiti Demen.

Jornada "Haiti, now or never. 10 years after the earthquake". Divendres 6 de març 2020, al MUHBA Barcelona. from Bumayé on Vimeo.

A la jornada «Haití. Now or never» també hi col·laboren el CIDOB, Casa Amèrica Catalunya, Revista 5W, el Museu d'Història de Barcelona MUHBA i la productora audiovisual Bumayé.

UN DOCUMENTAL PER EXPLICAR LA SITUACIÓ D'HAITÍ

Drops & Oceans, amb la col·laboració del FCCD, està produït un documental sobre la situació a Haití 10 anys després del terratrèmol i la lluita dels ciutadans per treure el país de la inestabilitat i la pobresa crònica. Aquest treball visualitza la mobilització ciutadana contra l’excés de poder d’una oligarquia corrupta i contra el bloqueig d’una comunitat internacional que vol preservar l’stato quo. Aquesta n'és una breu píndola.

Haití, ahora o nunca from Bumayé on Vimeo.

MÉS INFORMACIÓ

➡️ Web de Drops & Oceans (clica aquí)

➡️ Informació de la jornada "Haiti, now or never" (clica aquí)