General

15 municipis catalans acullen activistes per conscienciar a la ciutadania en la defensa dels Drets Humans

Ho fan en el marc de la 9a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

30 septembre 2019

Del 4 al 16 d’octubre, 9 activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, Nicaragua, Brasil, Índia, Colòmbia, Mèxic, el Salvador i Catalunya visitaran quinze municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que des del 2013 organitzen diferents municipis catalans i que organitzen el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

En aquesta 9a edició es realitzaran xerrades, col·loquis i trobades de sensibilització i d’incidència política sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets. Es faran activitats a Barberà del Vallés, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans.

Els defensors que participen en aquesta edició són:

Magaly Castillo | Amaru Ruiz

• Magaly Castillo, activista feminista, actriu i instructora de teatre popular nicaragüenca. Actualment exiliada a Catalunya, participa en el col·lectiu de Feministas Autoconvocadas, un grup de dones feministes de Nicaragua i Catalunya que lluita per fer visibles les vulneracions de drets que es produeixen al país centreamericà.

• Amaru Ruiz, defensor nicaragüenc dels drets humans, biòleg, investigador i ambientalista. Presideix la Fundación del Río, una organització que treballa en la conservació i el desenvolupament sostenible del sud-est de Nicaragua. Ha rebut diverses amenaces pel seu activisme, actualment està exiliat a Costa Rica.

Defensors 2

• Danilo Chammas, advocat i defensor de drets humans, coordina l’equip legal de l’organització brasilera Justiça nos Trilhos, que treballa per abordar les violacions de drets humans i mediambientals comeses per empreses mineres i siderúrgiques, principalment per la multinacional Vale.

• Sunitha Krishnan, treballadora social, defensora dels drets humans i fundadora de Prajwala, és una veu de referència en la lluita contra la prostitució forçada i el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual a l’Índia. L’activista és assetjada i amenaçada constantment i ha estat assaltada més de 17 vegades.

Leonard Renteria | Hayat Rguibi

• Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia). Participa en diverses iniciatives socials i comunitàries, denuncia la corrupció des de la ràdio, i dirigeix Eleggua Comunicaciones, un projecte de transformació col·lectiva del territori.

• Hayat Rguibi, jove periodista i activista sahrauí, forma part del col·lectiu Equip Media, que treballa per trencar els silencis forçosos i denunciar les vulneracions dels drets humans que es produeixen als territoris ocupats del Sàhara Occidental. També forma part del Fòrum Futur de Dones Sahrauís.

Fuentes

• Fredy Samuel Vásquez “Snif”, jove raper de San Salvador, que a través de les paraules busca transformar el context de violència estructural en què viuen moltes persones del seu país. Actualment, desenvolupa la seva carrera en solitari i també forma part de dos grups; Los Recados de la Ruptura i el col·lectiu Acción Urbana.

•Yanely Fuentes, periodista mexicana amenaçada al seu país i que actualment viu a Catalunya dins del programa d’acollida temporal de l’Ajuntament de Barcelona

• Ricard Valentí, president de l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia i jove activista europeu de Roma i, a més, treballa com a promotor escolar de la Fundació Privada Pere Closa amb nens i nenes gitanos del barri d'Hostafrancs per a evitar l'absentisme escolar.

Els activistes prodretshumans també seran rebuts pel Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.

En aquesta edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans també hi col·laboren l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

➡️ Més informació i agenda d’activitats dels activistes prodrets humans a http://ciutatsdretshumans.cat