SEN - Sensibilitzacio

UN SILENCI INCÒMODE

Número:
3921
Estado:
En curs
Beneficiario:
PGE - Població general
País:
CATALUNYA
Continente:
EUROPA
Área geográfica:
EUROPA
Importe del proyecto:
61.995,48
Aportación del Fons:
13.886,42
Entidad ejecutora:
ASSOCIACIÓ DE PERIODISME FORA DE QUADRE
Año de aprobación:
2023
SINOPSIS:

Tot i que Angola posseeix grans jaciments minerals i petrolífers i la seva economia ha crescut molt des dels anys 90, continua sent un dels països més empobrits del planeta. El 68% de la població viu per sota el llindar de la pobresa. L'IDH de Nacions Unides el situa en la posició 148 (PNUD, 2022), en la mateixa posició que es troba en l'índex de desigualtat de gènere (PNUD, 2022). A més, assumeix un gran percentatge de la migració africana de dins del continent. Es calcula que un 2,24% de la seva població són persones migrades que busquen millorar les seves condicions de vida i es veuen immerses, la majoria de vegades, en situacions d'abús i vulneració de drets provinents de les explotadores de les mines de minerals.

José Eduardo dos Santos va governar Angola del 1979 al 2017. Va ser 38 anys al poder al capdavant del partit oficialista, el Moviment per a l'Alliberament d'Angola (MPLA) que ell mateix havia creat, partit que encara governa.

El 2017, José Manuel Gonçalves Lourenço va succeir Dos Santos al front del país i del partit, MPLA. Des del 2019 fins el 2022 l'expresident Dos Santos va viure refugiat en un mansió al barri de Pedralbes de Barcelona, aparentment allunyant de la vida política angolesa. Anteriorment, les seves visites a la ciutat eren regulars. Mentre era president, recorria Barcelona amb un seguici de fins a vuit cotxes i cinquanta militars. Al 2005 va obrir a Espanya la Fundació Eduardo dos Santos (Fesa), que mai no ha presentat registres comptables (Vozpopuli, 2020). Aquesta fundació, que també existeix a Angola, ha estat implicada en diversos casos de corrupció.

A través del projecte no pretenem revertir la situació de vulneració de drets humans de la població angolesa però sí contribuir a fomentar un esperit més crític en la ciutadania de Sant Cugat del Vallès que ajudi a promoure campanyes i accions de denúncia que obliguin les nostres administracions a posicionar-se i prendre-hi part, fet que contribuirà a revertir la situació de vulneració de drets de tota la ciutadania global, i en concret de la població angolesa.

De manera directa, es vol lluitar contra el desconeixement general que Sant Cugat del Vallès té sobre el fet que Barcelona hagi acollit un dels dictadors més longeus de l'Àfrica, com també la situació actual de la població angolesa, conseqüència de l'entramat que va crear la família Dos Santos per enriquir-se. 

I de forma més general, es pretén crear consciencia sobre l'abús de poder de les elits dels països del Nord envers les poblacions del Sud, que perpetuen aquesta vulneració de drets a través de la imposició de determinats models productius en pro dels beneficis econòmics, i a més petita escala, com les accions individuals també contribueixen a fer més fàcil i justificable aquest abús de poder per tal de no modificar el nostre "status quo". 

En aquest cas concret, es pretén visibilitzar com les elits espanyoles i, concretament Barcelona i rodalia, han acollit a la família Dos Santos i les administracions no han endegat cap procés d'investigació sobre la economia de la família al país i ni tan sols, s'han posicionat en contra de l'acollida de l'exdictador a la pròpia província.

Tal com s'indica en l'actual Pla Director (2022-2025), cal defensar l'exercici del conjunt dels drets humans, reconeixent la interdependència de tos els drets. Alhora, un dels valors és "la necessitat d'analitzar i transformar les causes estructurals que provoquen les desigualtats i discriminació envers les persones" 

Per això, es vol contribuir a l'educació crítica de les persones participants per tal que siguin motors de canvi global, a través del cas concret de l'exdictador. Fer evident la impunitat que li ha ofert la nostra ciutat crearà una consciencia de pertinença al problema per part de les persones participants del projecte. Per aconseguir que la voluntat ciutadana tingui suficient garantia de qualitat és necessària l'existència d'informació rigorosa, honesta i crítica sobre els temes que tenen rellevància política.
 
En aquest sentit, el projecte preveu fer un documental interactiu i una campanya de sensibilització que inclourà accions en 10 llocs a Sant Cugat del Vallès, repartits en almenys cinc dels seus barris.