General

Compareixença del Fons Català a la Comissió d'Acció Exterior del Parlament de Catalunya

El president i el director van presentar el balanç de la cooperació municipalista dels últims 4 anys i el compromís del 0,7%

27 Abril 2023

El president del Fons Català i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, i el director, David Minoves, van comparèixer el dijous 27 d'abril a la Comissió d'Acció Exterior del Parlament de Catalunya. L'objectiu va ser, en paraules de Pineda, "rendir comptes de l'esforç del municipalisme solidari". En la intervenció es va sintetitzar quina ha estat l'evolució de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) per part dels més de 300 ens socis entre 2019 i 2022 en uns anys marcats per situacions d'emergència com la Guerra d'Ucraïna o l'atenció a persones que cerquen refugi així com l'opinió de la ciutadania davant les polítiques de cooperació.

"El municipalisme català fa una decidida aposta per augmentar i consolidar la cooperació any rere any" va explicar Isidre Pineda als parlamentaris i va ressaltar la capacitat "de resiliència i de recuperació davant de crisis i reptes de la gestió pública" dels ens locals. Pineda va presentar el balanç de la cooperació municipalista i va subratllar el creixement sostingut de l'AOD des de 2015, només aturat el 2020 per la pandèmia de la Covid-19. El Fons Català de Cooperació ha analitzat l'aportació en AOD de 267 municipis que representen el 82% de la població de Catalunya. En el període 2019-2021 els recursos destinats han augmentat un 6% i des del 2015 l'aportació ha augmentat en més de 7MEU. Si ve són els grans ens com l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona o l'Àrea Metropolitana de Barcelona qui hi aporta més recursos "més del 40% l'han fet els ajuntaments petits i mitjans", tal com va ressaltar el president que va especificar que el 30% del total de l'aportació municipalista en cooperació s'executa a través del Fons Català. Els països on la cooperació municipalista té més pes són Colòmbia, Senegal, Moçambic, Palestina i el Salvador.

Per la seva banda, David Minoves va sintetitzar quina és la percepció de la població de Catalunya respecte a la cooperació, a partir de dues enquestes realitzades al llarg de l'actual mandat municipal (abans i després de la Guerra d'Ucraïna). L'enquesta que es presentarà completa la setmana vinent recull que " el 72% de la població està a favor que el seu ajuntament doni suport a la població refugiada igual que s'ha fet amb les persones d'Ucraïna". En la intervenció també va exposar les dades referents al compromís de destinar el 0,7% del pressupost en cooperació, posant èmfasi en el fet que els municipis catalans fan un esforç sovint superior que les grans administracions, ja que n'hi ha prop d'una cinquantena que superen la inversió estatal, i una quarantena supera la inversió dels països del Comitè d'Ajuda al Desenvolupament de l'OCDE.

 

 

VALORACIÓ POSITIVA DE LA COOPERACIÓ MUNICIPALISTA DELS DIFERENTS GRUPS PARLAMENTARIS

En el torn d'intervencions, Rocío Garcia (PSC Units per avançar) va valorar la importància de la tasca del Fons i la "necessitat de caminar cap aquest 0,7%" en cooperació. Josep Rius (Junts per Catalunya) va recordar el pes que la societat catalana ha donat a la cooperació a través de la societat civil, origen del fons. Carles Riera (CUP) va destacar la tasca "sòlida i consolidada" que fa el Fons. Susanna Segovia (En Comú Podem) va remarcar que la cooperació municipalista és la suma de l'esforç de diversos ajuntaments i d'iniciatives de la societat civil i Mònica Palacín (ERC) va aplaudir els resultats d'una feina avalada per dades de projectes i de percepció social. Alberto Tarradas (Vox) va criticar les polítiques de cooperació al desenvolupament.