Activitats dels municipis catalans

Exposició "Expolio" a Santa Coloma de Gramenet

Del 7 al 29 de març de 2023
Direcció:
Biblioteca Central i Centre Cívic Riu de Santa Coloma de Gramenet
Breu
La fotoperiodista Judith Prat obre la 14a edició del cicle Diaris de Viatges

𝐄𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐄𝐗𝐏𝐎𝐋𝐈𝐎 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐝𝐢𝐬𝐭𝐚 Judith Prat  𝐞𝐧𝐜𝐞𝐭𝐚 𝐞𝐥 7 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐜̧ 𝐞𝐥 𝐜𝐢𝐜𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐃𝐢𝐚𝐫𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐕𝐢𝐚𝐭𝐠𝐞𝐬 𝐪𝐮𝐞 𝐞𝐬 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐚 𝐥𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐑𝐢𝐮. 𝐄𝐧𝐠𝐮𝐚𝐧𝐲, 𝐞𝐥 𝐜𝐢𝐜𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐚 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐜𝐞𝐥𝐞𝐛𝐫𝐚 𝐥𝐚 𝟏𝟒 𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐨́ 𝐢 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚 𝐜𝐨𝐦 𝐚 𝐥𝐞𝐦𝐚 "Mirada Compromesa".

El projecte EXPOLIO està format per tres blocs que podran veure's a partir del 7 de març. Dos d'ells CONFLICTOS i RIQUEZAS es trobaran a la Sala Riu. El tercer, ELLAS, s'instal·larà a l'espai del Fons Documental Joan Gomis, a la Biblioteca Central. La presentació de l'autora s'ha previst per a dijous, 16 de març.

EXPOLIO és el resultat visual de la recerca sobre la gènesi i les conseqüències dels conflictes que travessen dos dels països més rellevants d'Àfrica: l’RD del Congo i Nigèria.

Si bé les causes de la guerra i la seva cronificació són múltiples i complexes, la riquesa i qui se la queda influeixen de manera directa en l'origen de la pràctica totalitat de les disputes.

L'explotació de coltan a l'RD del Congo o del petroli a Nigèria no han garantit cap millora per a la població. Al contrari, el saqueig per part de multinacionals estrangeres i la corrupció de les autoritats locals han afavorit el sorgiment d'una violència que colpeja i empobreix el poble, i especialment a elles.

En seixanta fotografies, estructurades en tres blocs, l'autora ofereix una mirada que, fugint de l'equidistància, ens condueix pel paisatge quotidià de la devastació.

La visió de la dona, que ocupa el tercer bloc de l'exposició, cobra especial rellevància perquè, com diu Judith Prat, “el món no es pot comptar sense l'opinió de la meitat de les persones que l'habiten”. Es mostra també la violència desfermada per Boko Haram, dirigida i dissenyada per atacar-les i destruir-les. Dones supervivents, que reneguen del paper de víctimes i s'imposen com a motor de canvi i de futur.

Imatges rotundes i discurs es fonen en aquesta exposició, i ens envien un missatge concret i sense distorsions que es converteix en testimoniatge imprescindible també dels silencis interessats que caracteritzen, paradoxalment, el moment de la història amb més accés a la informació.

Més informació (clica aquí).

Carrec:
Judith Prat
Organitzador:
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet