General

Denúncia per la prohibició de l'accés a l'educació per a les dones a l'Afganistan

El Fons Català se suma al comunicat de Ponts per la Pau que condemna el govern talibà per la sistemàtica vulneració de drets de les dones

11 Enero 2023

Ponts per la Pau, com altres entitats internacionals i locals presents a l’Afganistan, condemna enèrgicament les recents decisions de les autoritats de facto a l'Afganistan d'excloure les dones, joves i nenes dels estudis superiors, universitats i prohibir-les treballar per a organitzacions no governamentals (ONG), ja que aquestes només són un nou capítol de les cruels violacions dels drets de les dones, joves i nenes afganeses.

Des que van tornar al poder, les autoritats de facto han tancat les escoles secundàries per a noies a tot el país i s'estima que més d'un milió no han pogut assistir a l'escola secundària durant l'últim any. Amb la darrera prohibició de les universitats, el país ara exclou la meitat de la seva població de l'escola, creant una de les bretxes de gènere més grans del món, empitjorant encara més la situació dels grups més vulnerables i dependents. Tanmateix, una nova ordre prohibeix a les dones treballar a les organitzacions no governamentals, cosa que no només les privarà d'ingressos a elles i a les seves famílies, sinó que també esborrarà completament la seva única vida social i els negarà l'oportunitat de contribuir al desenvolupament del país.

La seva exclusió també significa que milions de dones, joves i nenes podrien quedar fora de la resposta humanitària, que és de vital importància per al país on uns sis milions de persones corren el risc de patir fam. Aquestes polítiques destructives tindran conseqüències perjudicials per a l'Afganistan durant les properes generacions.

Com a organització considerem que aquestes decisions s'han de revertir immediatament i les dones, joves i nenes de totes les edats, de totes les parts i ètnies de l'Afganistan han de poder tornar a les seves aules i llocs de treball amb seguretat. Recordem que Ponts per la Pau té com un dels seus objectius garantir que les dones i nenes tinguin el mateix nivell d'accés a l'educació secundària i superior que els homes i els nens, en igualtat d’oportunitats i condicions, fet que condueix directament a millorar no només les seves capacitats de decisió sinó també l’accés al mercat laboral, a la generació d’ingressos, entre altres. Ans al contrari, aquestes persones estan abocades directament a la pobresa i la dependència. Les últimes dades mostren que uns 28 milions de persones, més de la meitat de la població, inclosos 14 milions d’infants, necessiten ajuda humanitària a l'Afganistan. Al voltant del 97% de les persones afganeses corren el risc de caure per sota del llindar de pobresa aquest any. Més d'1,1 milions d’infants amb menys de cinc anys pateixen desnutrició aguda.

Ponts per la Pau se suma a les demandes contra les autoritats de facto per tal que revoquin aquestes decisions sense demora.

Des del Fons Català donem suport a un projecte de Ponts per la Pau a l'Afganistan per reduir la vulnerabilitats i alleugerir el patiment de les noies afganeses a través del suport a les necessitats educatives, psicosocials, sanitàries, alimentàries... 

DOCUMENTS ADJUNTS