General

Regidor destacat: Jamaa Mbarki, de l'Ajuntament de Manresa

El Fons Català té més de 300 socis compromesos amb la solidaritat i la cooperació que volem donar a conèixer cada mes

07 Noviembre 2022
  • Quina ha sigut la teva trajectòria personal?

Vaig néixer a Berkane (Marroc) l’any 1970, vaig estudiar Dret (DEUG) a la Universitat de Mohamed primer (Ciutat de Oujda).

Amb 18 anys em vaig traslladar a Catalunya, vaig estudiar castellà i després català (Nivell C), una eina imprescindible per a una integració en la societat del país d’acollida. Al principi, vaig treballar en molts sectors per posteriorment entrar com a auxiliar al departament de Recursos Humans a l’Ajuntament de Manresa. Aprofitant el coneixement de la societat manresana, vaig fer mobilitat interna fent de tècnic d’acollida durant uns 10 anys, una feina que em va brindar l’oportunitat de conèixer de primera mà a persones i a cultures de molts països del món. Aquest bagatge al final em va portar a presentar-me a les llistes de les eleccions municipals del 2019, i actualment sóc Regidor de Nova Ciutadania Cooperació i Habitatge.

També he sigut delegat sindical de treballadors tant en empresa privada com en el Comitè de Treballadors/es de l’Ajuntament.

A nivell personal, he fet i segueixo fent voluntariat en moltes entitats de nouvinguts.

 

  • Quina implicació té Manresa en l'àmbit de la cooperació?

Manresa és una ciutat amb tradició en polítiques de la cooperació. Comptem amb els primers consells municipals de cooperació a Catalunya (1995), fet que ha determinat que sempre hi hagués una forta vinculació entre l’Ajuntament i les entitats. Sempre hem estat compromesos amb el model de cooperació basat en la justícia, analitzant les causes de les desigualtats, oferint i promovent alternatives constructives.

Treballem en dos àmbits:

- Pla d’educació per a la ciutadania global

- Suport als projectes sud global

Tenim la casa per la pau i la solidaritat Flors Sirera, un equipament de referència amb la cultura de la pau. També vull destacar els tallers d’educació en justícia global que oferim des de la regidoria a les escoles, i les línies de comerç just, projecte cafè Manresa i el treball que estem portant a terme per aconseguir el segell de municipi de comerç just (programa europeu Fair Trade).

L’aspecte distintiu de les nostres polítiques és continuar la reivindicació dels drets humans al món, i la necessitat de que els crims contra la humanitat no quedin impunes .

 

  • Quines previsions teniu per aquest curs en matèria de cooperació?

Seguir proposant i treballant polítiques per una justícia global, anar de forma progressiva cap el 0,7 del pressupost municipal, i seguir coordinant amb el Fons Català i les administracions compromeses amb la cooperació internacional, i participant dins de les nostres possibilitats en els projectes solidaris al món.