General

El Fons Català obre una nova campanya d'emergència davant l'escalada violenta a Ucraïna

Es donarà suport a les persones víctimes del conflicte que es troben en un context de crisi humanitària aguda

28 Febrero 2022

Davant el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna, i l'èxode massiu de la població civil ucraïnesa a països veïns, el Fons Català obre una nova campanya per donar suport a les persones víctimes del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna. Des del món local volem contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç, àmplia i oportuna a les zones afectades, i fem una crida als municipis catalans, a les entiats i a les campanyes solidàries a sumar-se a la crida.

En un context de patiment extrem de la població civil, es fa necessari atendre les necessitats humanitàries de les persones que pateixen les conseqüències de la guerra.

La invasió i el bombardeig d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus, la situació de guerra oberta al territori i la seva possible extensió en l’àmbit regional ha desencadenat un context de crisi humanitària aguda. Després de tres dies d’enfrontaments intensos en algunes zones d’Ucraïna, el nombre de víctimes civils i els danys a les infraestructures crítiques van augmentant, fet que provoca greus conseqüències humanitàries a la població de les zones més afectades.

Segons l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), el 27 de febrer almenys 368.000 persones ja havien creuat als països veïns (Polònia, Hongria, Romania, Moldàvia i altres) fugint de la violència generada per la guerra i hi havia més de 160.000 persones desplaçades internes.

Des del Fons Català es farà una identificació de necessitats a terreny i s'establiran aliances amb municipis i entitats locals per tal d'identificar les accions a terreny per la campanya. La informació que s'ha rebut fins ara sobre les recollides  de material a Catalunya és preocupant, ja que el transport de materials cap a Ucraïna està sent molt difícil. En el cas de medicaments, cal complir els estàndards de l'Agència Europea de Medicaments i les agències nacionals de cadascun dels països on passi el transport. Roba, menjar, medicaments i altres materials útils es poden comprar als països veïns que estan acollint la població que fuig de la guerra.