General

2021. Respostes desiguals a la pandèmia i problemàtiques que semblen endèmiques

Sintetitzem en format flaix algunes de les actuacions de la cooperació municipalista l'any 2021
 

28 Diciembre 2021

El 2021 ha estat un any mogut en el context global. Als efectes de la pandèmia de la Covid-19 que va irrompre el 2020 i que ha evidenciat, una vegada més, les desigualtats Nord-Sud, s'hi han mantingut problemes que semblen endèmics: migració de persones, crisi mediambiental, conflictes polítics... En aquests article intentem fer un flaix sobre aspectes en els quals ha treballat la cooperació municipalista catalana a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament aquest darrer any.

 

EN DEFENSA DE LA COOPERACIÓ

El Fons Català de Cooperació ha realitzat la campanya «Defensa la Cooperació». L'objectiu d'aquesta iniciativa ha estat posar en valor la importància de la cooperació municipalista i donar suport als ajuntaments en la defensa dels seus programes de cooperació municipal. Els eixos estratègics de la campanya han estat el gènere, el refugi, el canvi climàtic, l'educació i la salut.
➡️ Pàgina web de la campanya
➡️ Crònica sobre l'acte de cloenda

Resum 2021 | Ens hi va la vida

 

UNA DEFENSA DESIGUAL DAVANT LA COVID-19

La Covid-19 ha continuat sent protagonista de 2021. Segons els especialistes, l'aparició de noves variants del virus ha estat provocada pel fet que les vacunes no han arribat a la població dels països del Sud. El fracàs de Covax, la plataforma internacional que havia de proporcionar vacunes a estats amb menys recursos, ha provocat situacions extremes. El Fons Català de Cooperació ha fet actuacions d'emergència sanitària a països com Cuba i Índia.

➡️ Enviament de xeringues a Cuba
➡️ Compra de respiradors per l'Índia

Resum any | Defensa Covid

 

7 DE CADA 10 CATALANS I CATALANES VOLEN MÉS COOPERACIÓ

Aquest 2021 s'han presentat els resultats de la primera gran enquesta sobre la percepció que la ciutadania té de la cooperació. En l'enquesta, impulsada des del Fons Català de Cooperació, es determina que 7 de cada 10 catalans i catalanes estan d'acord en el fet que el seu ajuntament i la Generalitat dediquin una part dels seus recursos al desenvolupament de països empobrits, també amb una situació de crisi com l'actual.

➡️ Resum dels resultats de l'enquesta

➡️  Llibret sobre l'enquesta al diari ARA 

➡️ Opinió de la ciutadania sobre el Sàhara Occidental

Resum any | Enquesta

 

TREBALL SOBRE EL TERRENY

El Fons Català de Cooperació ha continuat coordinant la cooperació municipalista sobre el terreny. Aquest 2021, una delegació de la institució, encapçalada pel president Isidre Pineda, ha visitat Nicaragua i el Senegal, zones on el Fons té oficines tècniques. L'objectiu d'aquests viatges ha estat veure de primera mà la feina que es fa a terreny, constatar les necessitats que hi ha als dos països i poder reactivar agermanaments entre municipis de Nicaragua i el Senegal i Catalunya. També s'han fet viatges prospectius a la Frontera Sud i de seguiment a la zona dels Balcans i a Centreamèrica.

➡️ Viatge al Senegal
➡️ Viatge a Nicaragua

 

Resum any | Sobre terreny

 

ACTUACIONS EN UN MÓN CANVIANT

La realitat del món és canviant. El Fons Català de Cooperació ha engegat noves iniciatives com la campanya "Obrim escletxes a l'Europa Fortalesa" per donar una major cobertura i acompanyament a les persones en moviment amb projectes a Canàries, Ceuta, Melilla, Grècia i el corredor dels Balcans davant l'emergència de refugi. També s'ha iniciat una nova línia de projectes en el camp de la cooperació mediambiental.

➡️ Llançament de la campanya Obrim escletxes a l'Europa Fortalesa
➡️ Cooperació mediambiental
 

Resum 2021 | Europa Fortalesa

 

EXPLICAR DIDÀCTICAMENT LA IMPORTÀNCIA DE LA COOPERACIÓ

El Fons Català ha volgut fer arribar el missatge de la importància de la població a tots els segments de població. Aquest any s'han produït tres clips d'animació divulgatius: Toni Cruanyes ha explicat la importància de la vacunació als països del Sud, Xavier Graset i la Nadia Ghulam la importància de l'acollida a Catalunya de persones refugiades i Cris Puig i David Minoves la necessitat que totes les administracions aportin el 0.7% del seu pressupost a ajuda al desenvolupament.

➡️ 8 reflexions de Xavier Graset i Nadia Ghulam sobre cooperació 
➡️ Vídeo sobre les vacunes de la Covid-19 
➡️ Vídeo sobre refugi 
➡️ Vídeo sobre el 0,7%

Resum any | animacio

 

UN AGENT DE LA COOPERACIÓ AMB ACTIVITAT NACIONAL, ESTATAL, EUROPA I INTERNACIONAL

El Fons Català ha seguit sent un dels pols de la cooperació que es realitza des de Catalunya. Aquest any ha participat en diferents congressos, trobades, cursos, seminaris... tant en l'àmbit català, estatal, europeu i internacional. Ha participat, entre d'altres, en la Trobada Estatal de Governs Locals i Cooperació Internacional realitzada a Córdoba. També ha promogut diferents sessions de formació per als seus associats de temàtiques com refugi o emergència climàtica...

➡️ Declaració de Còrdova
➡️ Formacions sobre migracions i desenvolupament 

Resum any | cooperacio 100

 

IN MEMORIAM

Aquest 2021 també ha estat un any de pèrdues. El 6 d'abril ens deixava Arcadi Oliveres, referent del món de la cooperació que, entre moltes altres responsabilitats, havia estat el president de Justícia i Pau, una entitat que va ser clau pel naixement del Fons Català, ara farà 35 anys. També ens ha deixat altres persones vinculades al fons com Carlos Maldonado, director de programes i projectes de la Fundación Iniciativa Civil para la Democracia INCIDE de Guatemala, o de Lluís Pla, impulsor de l'ONG GERD.

➡️ Arcadi Oliveres
➡️ Lluís Pla

Resum any | in memoriam