General

La Comissió de Migracions i Desenvolupament actualitza l'estat dels projectes a l'Àfrica

L'àrea d'Àfrica del Fons Català ha apuntat el gran potencial del continent per a les cooperacions tècniques

02 Diciembre 2021

Els dies 25 de novembre i 2 de desembre han tingut lloc les dues sessions de la reunió semestral de la Comissió de Migracions i Desenvolupament. Al llarg d’aquest 2021, des de l’àrea Àfrica Mediterrània Àsia i la Comissió de Migracions i Desenvolupament s’ha estat treballant un seguit de projectes i propostes alineades amb el pla estratègic del Fons Català i amb demandes transmeses directament des dels ens locals.

S’ha fet una actualització dels següents projectes:

 

Xarxa de Perímetres Agrícoles a la Casamance

Agrupa ja 20 hortes gestionades per dones i amb el suport de la cooperació municipalista, de l’ACCD i la DIBA. A punt d’iniciar-se la 3a fase, s’han inclòs tallers específics en aquelles poblacions on s’han identificat més resistències en les activitats d’apoderament de les dones, s’ha inclòs una partida per a la millora de determinades infraestructures d’algunes hortes i s’ha afegit una contrapart gambiana al projecte per tal que els seus impactes sobrepassin les fronteres del Senegal. Precisament, en el marc de la temàtica sobre sobirania alimentària s’ha parlat de dos projectes importants a Gàmbia promoguts per entitats de migracions i desenvolupament: Limbombulu i la Fundació Kalilu Jammeh.

.

 

Escola de futbol a Yaoundé

L'associació Esportiva Ramassà va exposar l’estat del projecte de l’escola de futbol a Yaoundé (Camerun) on, a través de l'esport, els infants en situació de vulnerabilitat reben serveis bàsics i tenen garantit el dret a l’escolarització.

 

Prevenció de la mutilació genital femenina (MGF) a Gàmbia i a Catalunya

L'entitat WASSU forma a professionals sanitaris i a estudiants de ciències de la salut en matèria de prevenció i atenció a les conseqüències de la MGF, fa sensibilització amb actors claus de la societat perquè esdevinguin agents de canvi, i fan estudis i formacions a Catalunya per saber tractar i prevenir la MGF i els matrimonis infantils.

WASSU ha explicat que gràcies a aquest projecte s'ha fet incidència amb prop de 13.000 persones, i que tenen l'objectiu d'ampliar el radi d'acció a altres situacions que afecten la salut sexual i reproductuva de les nenes i les dones, a part de la mutilació genital femenina. 

 

Òptica solidària a Ziguinchor (Senegal)

Recentment, s’ha inaugurat l’Òptica Solidària i tot just està arrancant la segona fase d’aquest projecte que ampliarà l’abast geogràfic en què aquest servei de salut visual estarà disponibles pels sectors de població que no hi tenen accés.

L'òptica s'ha convertit en un punt de referència per l'accés a la salut visual i està contribuint molt a l'apoderament de les dones de l'entitat Santa Yalla que gestionen el projecte. 

A part dels projectes a l'Àfrica, també s’ha fet un balanç de l’estat d’execució del projecte d’enfortiment de capacitats d’entitats de ciutadania catalana d’altres orígens que treballen també en l’àmbit del desenvolupament i la cohesió social, que de moment ja s’ha implementat a les demarcacions de Girona i Tarragona i d’aquí al març es faran a Barcelona i Lleida. També s’han abordat els projectes orientats a les diàspores centreamericanes residents a Catalunya, així com una nova proposta per treballar la interculturalitat i la cohesió social als municipis a través del cinemes africans, en col·laboració amb l’equip impulsor del Festival de Cinemes Africans.

Finalment, s’ha tractat el projecte europeu Shababuna centrat en el fet migratori de la població marroquina d’entre 15 i 25 anys i en el qual participen 12 ens locals. S'han dedicat espais per a reflexionar sobre els reptes de futur de la cooperació municipalista catalana al Marroc (es farà una reunió específica per abordar aquesta temàtica) i sobre les cooperacions tècniques a l’Àfrica, un espai amb un gran potencial per a projectes impulsats pels ajuntaments catalans però encara per explorar.