General

Webinar 17 de juny : "El dret d'asil en risc", amb la participació d'activistes a terreny

L'acte serà de 10 a 12 del matí i es podrà seguir per Zoom amb prèvia inscripció i en streaming pel canal de YouTube del Fons Català 

11 Junio 2021

El Grup de Treball Món Local Refugi del Fons Català organitza el dijous, 17 de juny, de 10 h a 12 h, un webinar per parlar sobre el dret d'asil. Serà en format online i es podrà seguir per Zoom (amb inscripció prèvia aquí) o per streaming al canal de YouTube del Fons (segueix el webinar).  

Es comptarà amb la participació d'activistes que treballen amb persones migrants a la Frontera Sud (a Ceuta, a Melilla i a Canàries), a Grècia i als Balcans, i es presentarà el manifest amb motiu del Dia Internacional de les persones refugiades el 20 de juny

El dret d’asil fa anys que perilla i és important escoltar els testimonis que es troben cada dia amb les traves imposades per un sistema que intenta evitar responsabilitats en matèria migratòria. El món de la cooperació al desenvolupament i de les entitats socials ha de poder compartir coneixements, inquietuds i estratègies per tal de tenir una visió més global i identificar noves línies d’actuació eficaces.

Estan havent-hi escenaris molt greus a les portes d’Europa, i el Mar Mediterrani s’ha convertit en un cementiri que les autoritats intenten invisibilitzar. El Fons Català compta amb la Campanya Món Local Refugi des de l’any 2015, la qual destina la seva activitat a diversos projectes d’ajuda humanitària a terreny dirigits a proporcionar ajuda i protecció a totes aquelles persones que es troben en fugida o moviment. 

La pandèmia ha generat un canvi de paradigma mundial però això no ha de servir de pretext per endurir les lleis migratòries i l’externalització de fronteres. Aquest no és un camí ni viable ni humà, i des del municipalisme solidari es volen generar espais de diàleg per posar les vides de les persones al centre i treballar per garantir els seus drets.

 

PROGRAMA 

Data: Dijous 17 de juny 

Hora: 10h - 12h

  • Benvinguda amb Alba Martínez, regidora de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i tresorera del Fons Català.
     
  • Lectura poètica amb Isabel Garcia, poeta.
     
  • Ponència: Nou pacte d’asil i migració de la UE: una oportunitat perduda, amb Gemma Pinyol, directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora associada del GRITIM-UPF.
     
  • Taula rodona: De les narratives als fets: vulneracions al dret d’asil. 
    Amb els testimonis de:
  • Com mantenir viu el compromís amb el Dret d'Asil?
    Presentació del Manifest i tancament amb Alba Martínez, regidora de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i tresorera del Fons Català i David Minoves, director del Fons Català.

Enllaç per seguir per streaming a youtube https://youtu.be/EKbx7QIKGUs