General

L'Assemblea General del Fons Català es posiciona per la universalització de vacunes

L'accés a les vacunes per fer front a la pandèmia de la Covid-19 és un dret que ha d'estar lliure de qualsevol discriminació 

28 Mayo 2021

Avui divendres 28 de maig s'ha celebrat la 43a Assemblea General del Fons Català en format online i amb una participació d'una setantena d'assistents. 

S'han aprovat les línies de treball de 2021, presentades pel director David Minoves, el tancament de comptes de 2020 i el pressupost per l'exercici 2021, ambdós presentats per la tresorera Alba Martínez. L'acte ha estat presentat i moderat pel president Isidre Pineda. 

Davant la situació de crisi global que estem vivint a causa de la pandèmia, la Junta Executiva del Fons Català ha preparat un posicionament per unir-se a les demandes internacionals per alliberar les patents i fer que les vacunes per la Covid-19 siguin accessibles per a tothom, evitant qualsevol tipus de discriminació de classe, gènere o nacionalitat. A l'Assemblea s'ha mostrat el suport al document i s'ha comunicat que se'n farà una moció per tal de poder reunir més suports i fer més pressió. 

L'entitat considera que cal una cooperació dels estats a escala mundial, eliminant obstacles que no garanteixin que les vacunes es desenvolupin i fabriquin en quantitat suficient i es distribueixin en temps i manera inclusiva a tot el món, abstenint-se d’acords bilaterals amb les empreses farmacèutiques, que comprometen la capacitat d’altres estats, cal que es faci seguint criteris de salut pública i començant per les treballadores i treballadors sanitaris i els col·lectius més vulnerables.

Per altra banda, el Fons Català s'ha adherit a la proposta de moció contra el bloqueig d'Estats Units a Cuba, una situació condemnada per gairebé tots els països del món.

Pel que fa a la memòria d'activitats de 2020, s'ha fet especial èmfasi en l'afectació de les dinàmiques de feina degut a les restriccions de la Covid-19, ja que s'han hagut d'anul·lar missions i avaluacions a diverses zoes geogràfiques. No obstant això, el Fons va poder actuar amb rapidesa el 2020 per adaptar-se a la situació i gràcies al suport rebut a la campanya "Món Local Covid-19", la subsistència dels projectes més susceptibles als efectes de la pandèmia s'ha mantingut ferma.

En l'exercici passat es van iniciar 128 projectes nous, se'n van tancar 66 i es van rebre 242 informes. L'exercici econòmic s'ha tancat amb un superàvit de 22.737€, segons ha informat la tresorera del Fons Català. 

Per altra banda, s'ha presentat la campanya comunicativa #DefensaLaCooperació, amb detalls sobre l'impacte en mitjans i sobre les línies d'actuació futures, i també s'ha exposat la feina que està duent a terme el Grup de Treball Refugi en uns moments tan complexos a nivell de migracions com els actuals. A més, s'han compartit les iniciatives organitzades pel Dia Mundial de les persones refugiades el proper 20 de juny. 

Finalment la vicepresidenta del FCCD, Núria Parlón, ha explicat els canvis que hi ha hagut a la Junta de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaridad (CONFOCOS) i totes les accions d'incidència que s'han fet i se seguiran fent en un futur. Ha posat especial èmfasi en la reforma de l’arquitectura de la cooperació i el seu impuls a l’àmbit estatal.