General

Posicionament del Fons Català davant l'escalada de violència a Palestina

La Junta Executiva ha aprovat avui en reunió el document que exigeix responsabilitats en l'aturada de les hostilitats 

17 Mayo 2021

El Fons Català de Cooperació presenta un posicionament davant la intensificació dels enfrontaments violents entre Israel i Palestina, en el qual lamenta la situació actual, denúncia la violència i exigeix el respecte dels Drets Humans i el Dret Internacional, així com l'aplicació efectiva de les diverses resolucions de les Nacions Unides emeses reiteradament amb l'objectiu d'establir la pau a la regió. 

S'ha constatat que un cop més la població civil és la principal víctima de la manca de vies de diàleg per avançar cap a la pau entre les dues parts: hi ha més d'un centenar de morts, dels quals una trentena són infants, i més de vuit-cents ferits, tots majoritàriament ciutadans palestins. Aquestes hostilitats han coincidit amb el 73è aniversari de la Nakba, el passat 15 de maig, l'èxode forçat del poble palestí a conseqüència de la creació de l'Estat d'Israel el 1948.

Els actuals enfrontaments tenen el seu origen en la resposta policial israeliana a les protestes de ciutadans palestins per evitar el desnonament de vuit famílies palestines a Jerusalem Est i entregar les seves terres a colons israelians, una amenaça sota la qual viuen més de dues-centes famílies. La repressió israeliana als aldarulls va arribar fins a l'interior de la Mesquita d'Al Aqsa, el tercer lloc més sagrat de l'Islam, i els enfrontaments es van traslladar a la Franja de Gaza quan el govern de Hamàs va iniciar el llançament de coets a territori israelià en no complir-se el seu ultimàtum de replegament de les forces de seguretat. Israel, per la seva banda, va respondre bombardejant la Franja. 

Com a representants del municipalisme solidari català, el Fons se suma a la demanda de la comunitat internacional d'un procés de mediació per aturar l'actual espiral de violència així com per reprendre el procés de pau. Considerem que aquest procés fa necessaria la fi de la violència estructural de l'Estat d'Israel a la franja de Gaza. El reconeixement del dret al retorn dels refugiats palestins, en el marc de les diferents resolucions de les Nacions Unides hauria de ser un primer pas cap a una veritable política de pau i coexistència pacífica. 

Finalment des del municipalisme català ens comprometem a restringir la compra de béns i serveis a empreses que operen a territoris ocupats i ens afegim a les crides de la societat civil que demanen l'embargament de la venda d'armes a Israel per part de l'Estat espanyol.