General

El FCCD davant la crisi d’acollida i recepció de persones migrants a la ruta canària

El municipalisme reclama acció urgent davant la crisi i assistència digna i adequada al Port d'Arguineguín

18 Noviembre 2020

Des de l’any 2015 molts ens locals catalans han anat aprovant mocions en favor de l'acollida, del dret d'asil i la defensa de vies d'accés legals i segures per les persones que cerquen refugi, impulsades pel FCCD. D’acord amb aquest compromís, des del municipalisme solidari català volem mostrar la nostra preocupació sobre el que està succeint al Port d'Arguineguin.

Durant les darreres setmanes, hem constatat que el nombre de persones que intenten arribar a Europa a través de les Illes Canàries ha augmentat significativament. En el que portem d’any, més de 13.800 persones han arribat a les Illes Canàries, incloses 2.188 arribades al Port d’Arguineguín el cap de setmana passat. Els municipis catalans que acullen moltes persones originàries del Senegal i que estan executant diversos projectes de cooperació al desenvolupament en aquell país, no poden restar impassibles davant les prop de 500 persones senegaleses que van perdre la vida la passada setmana intentant arribar a Europa.

Constatem que al Port d’Arguineguin no hi ha les condicions mínimes per garantir els drets de totes les persones que arriben. Les instal·lacions que s’utilitzen no són les adequades per atendre i acollir, de manera adequada i digna, les persones que arriben a port. No hi ha personal per donar informació sobre els seus drets. Es trameten ordres de devolució sense que les persones arribades hagin rebut una assistència jurídica, adequada que els hi permeti demanar asil. Unes devolucions al país de trànsit o de destí que posen en risc la vida de les persones que cerquen refugi. Moltes d’elles, fugen de la guerra i la persecució, i tenen dret a protecció internacional. 

La investigació de Human Rights Watch a Arguineguín, basada en entrevistes amb les persones migrades, refugiades i actors de la societat civil, així com, en observacions directes, indica que les condicions al moll són inadequades. Es detecta que agents de l’autoritat no va proporcionar a les persones entrevistades, mentre estaven retingudes al moll, informació sobre els seus drets a accedir a serveis jurídics i sol·licitud d’asil.

Malgrat el context crític de les arribades en plena crisi sanitària per la pandèmia, els ajuntaments, institucions supramunicipals i associacions municipalistes de Catalunya mantenim el nostre compromís d'atendre, socórrer i acollir les persones que es veuen forçades a migrar, respectant els drets fonamentals d'asil i protecció internacional. Per aquest motiu, reclamem que:

•    Es garanteixi a totes les persones una adequada assistència lletrada, i a rebre informació sobre els seus drets en una llengua que entenguin i en espais adequats. 

•    Es garanteixi a totes les persones els seus drets econòmics, socials i culturals, inclòs l’accés a la salut, sense discriminació.

•    Es garanteixin vies d'accés legals i segures a la protecció internacional en països d'origen i trànsit.

•    S’aturin les devolucions i es doni l’oportunitat de demanar l’asil, tal i com dicta el Dret Internacional.

•    Que s'activin els mecanismes necessaris per garantir els drets de les persones que es veuen obligades a migrar forçosament com a possibles col·lectius vulnerables.

📸 Foto portada: Ferran Moreno (TV3) @FerranMorenoG 

📸 Segona fotografia: Lluís Freixes. @llfreixes