General

El Fons Català se solidaritza amb el poble libanès davant l'explosió a la ciutat de Beirut

Beirut, capital del Líban, ha patit una explosió que ha deixat a un centenar de morts i prop de 300.000 persones sense llar

05 Agosto 2020

La ciutat de Beirut, capital del Líban, va patir durant la tarda d’ahir, 4 d’agost, una forta explosió al seu port originada, segons les primeres informacions, per uns explosius emmagatzemats a una fàbrica. L’explosió ha deixat la ciutat completament devastada, amb, de moment, un centenar de morts i desapareguts, més de 4000 persones ferides i prop de 300.000 persones sense llar. Davant aquesta tragèdia, el govern del Líban ha decretat l’estat d’emergència a Beirut durant les properes setmanes, el que implica deixar la ciutat sota el control de l’Exèrcit.
 
Aquest fet se suma a la crisi econòmica i social que viu el país i a l’augment de casos positius de Covid-19 dels darrers dies. Tot plegat ha provocat que els hospitals i centres de salut estiguin totalment col·lapsats i ja no puguin atendre més persones. Des del govern han fet una crida a la cooperació internacional i a governs amics per tal que la població libanesa pugui rebre l’ajuda que necessita.
 
Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament volem mostrar el nostre suport i la nostra solidaritat al poble libanès, especialment a la ciutat de Beirut. El Fons Català treballa amb el Líban des de fa anys, acompanyant organitzacions locals com el SPL- Socors Popular Libanès i el NISCVT- Bweit Aftal Assumud BAAS, en suport a la població refugiada (al país 1 de cada 5 persones és refugiada) i la població d’origen. Les darreres setmanes, a més, davant la crisi de la Covid-19, el Fons Català també ha aprovat un nou projecte per garantir la seguretat alimentària de les persones refugiades en el marc de la campanya d'emergència "Món local Covid-19", presentat per l’Associació Catalunya -Líban i executat pel SPL- Socors Popular Libanès.
 
Des del Fons Català reiterem la nostra solidaritat amb el poble libanès i les organitzacions locals aliades i esperem que aviat donin fruit les investigacions obertes per tal de cercar els responsables d’aquest desastre, provocat per una negligència flagrant, que sacseja, un cop més, la ciutat de Beirut.

📸 Voluntaris de l'organització Socors Popular Libanès netegen les runes provocades per l'explosió al barri de Jimaiza, Beirut (fotografia de l'associació Catalunya-Líban)